MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Пам’ятник Михайлові Кравчуку, репресованому математику.

12.12.2003   
Василь Овсієнко, м.Київ
На Музейній площі Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" відкрито пам’ятник видатному математикові ХХ століття академіку Михайлові Пилиповичу Кравчуку. Він був заарештований 21 лютого 1938 року за звинуваченням в "українському буржуазному націоналізмі" та "шпигунстві" і загинув 9 березня 1942 року під Магаданом.
20 травня 2003 року на Музейній площі Національного технічного університету „Київський політехнічний інститут“ відкрито пам’ятник видатному математикові ХХ століття академіку Михайлові Пилиповичу Кравчуку. Він був заарештований 21 лютого 1938 року за звинуваченням в „українському буржуазному націоналізмі“ та „шпигунстві“ і загинув 9 березня 1942 року під Магаданом.

Народився Михайло Кравчук 27 вересня 1892 року в с. Човниця Ківерцівського повіту на Волині. Закінчив ? імназію в Луцьку, університет св. Володимира в Києві, викладав математику, зокрема, в с. Саварка на Богуславщині (тут його учнем був Архип Люлька, який згодом став ? енеральним конструктором авіадвигунів, створив двоконтурний турбореактивний двигун). З 1921 року М.Кравчук працював у навчальних закладах Києва, у віці 33 роки став професором, обраний членом математичних товариств кількох країн, 1928 року брав участь у Міжнародному кон? ресі математиків у Болоньї. 1929 року обраний академіком ВУАН. З 1934 року до арешту завідував кафедрою вищої математики КПІ.

Пам’ятник роботи скульптора Олександра Скобликова встановлено завдяки старанням українських учених, зокрема, колишньої політв’язенки, а нині професора КПІ Ніни Вірченко. На постаменті написано: „Моя любов – Україна і математика“.

У Києві вже відбулося дев’ять міжнародних наукових конференцій імені М.Кравчука, видано грубезний том, на 800 сторінок, його вибраних наукових праць. Світ знає „многочлени Кравчука“, „осцилятори Кравчука“, його винаходи відіграли визначальну роль у винайденні електронного комп’ютера, він є творцем української математичної термінології. Наукові праці М.Кравчука з вищої алгебри та математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії ймовірностей і математичної статистики, геометрії ввійшли до скарбниці світової науки. З неволі він написав був дружині, що розв’язав там одну математичну проблему і передав розрахунки табірному начальству. Найімовірніше, вони стала „табірним пилом“, як і сам великий математик...
 Поділитися