MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До Павлівки під пильним оком "Кобри" і в пазурах "Беркута".

14.12.2003   
11 липня у Волинській області спецпідрозділами міліції було безпідставно застосовано силу і розгромлено молодіжний історико-краєзнавчий табір "Прощаниця – 2003"
11 липня неподалік села Переславичі Іваничівського району Волинської області, що за п’ять кілометрів від Павлівки Волинської області, спецпідрозділами міліції було безпідставно застосовано силу і розгромлено молодіжний історико-краєзнавчий табір "Прощаниця – 2003". У таборі перебувало близько 100 осіб (з них половина – діти та дівчата): переважно представники Молодого РУХу та Молодіжного Націоналістичного Конгресу.

Силові структури без жодного на те приводу застосували фізичну силу до таборовиків, серед яких було й 30 рівнян, більше десятка з них отримали фізичні ушкодження, про що вже повідомлено Генеральну прокуратуру України. Серед затриманих були також: депутат Луцької міської ради Ігор Гузь, помічник народного депутата України Сергій Годлевський (комендант табору) та декілька журналістів з Рівного і Луцька.

Проведення табору відбувалося з 8 по 11 липня відповідно до доручення Президента України від 2 грудня 2002 року № 1-1 1532 з метою незалежного вивчення в області подій, пов’язаних з україно-польським конфліктом у роки Другої світової війни та утвердження у відносинах громадян обох країн принципів взаємної поваги та толерантності, а також згідно з розпорядженням Волинської обласної державної адміністрації від 10 січня 2003 року № 4 "Про заходи з підготовки та вшанування в області пам’яті жертв польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни".

Учасники "Прощаниці – 2003": духовенство, студенти, історики, журналісти за три дні подолали пішки понад 50 кілометрів польових доріг і опитали жителів більше десятка сіл Локачівського та Іваничівського району Волинської області. Таким чином, вдалося зібрати унікальні свідчення свідків польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни та вигнанців з етнічних українських земель Холмщини. Зібрані матеріали зараз опрацьовуються для публікації.

Продовжити дослідницьку роботу з вивчення історії свого краю молодим патріотам завадили працівники міліції. 11 липня о 7.15 більше сотні озброєних працівників внутрішніх військ МВС та "Беркуту" у бронежилетах оточили молодіжний табір. Протримавши молодь у жорсткому кільці півтори години, силові структури, не маючи на це підстав, застосували силу і "завантажили" учасників табору в автобуси.

Місцевих жителів, що збіглися до місця інциденту з усіх куточків села, розігнали по домівках не менш брутально. Врешті затриманих повезли в невідомому напрямку (очевидно, у Луцьке СІЗО) для з’ясування обставин, інкримінуючи їм "крадіжку двох курей та картоплі в людей з городів".

Після того, як хтось із затриманих зв’язався мобільним телефоном з народними депутатами України, членами фракції "Наша Україна" Василем Червонієм та Борисом Загревою, ті перестріли поліцейський кортеж на під’їзді до обласного центру з вимогою пояснень неконституційних дій правоохоронців.

Рух автобусів вдалося зупинити завдяки блокуванню міжнародної автостради біля села Угринів Горохівського району. Після розмови народних депутатів зі "стражами порядку" молодь пересадили з автобусів міліції у транспорт рівненської делегації, що прямував у Павлівку. При цьому правоохоронці ніяких пояснень і тим паче вибачень затриманим не надали.

Але цей інцидент був не останньою перешкодою на шляху. Для того, щоб потрапити до Павлівки, народним депутатам, учасникам табору, представникам громадськості та духовенства довелося зіпхнути з дороги два підйомні крани та один КамАЗ, які чомусь без водіїв перекривали шлях впоперек на всіх мостах. Та в душах українців, що прямували тоді до Павлівки, прокинувся дух одвічної стихії, здатної усунути на своєму шляху будь-які перешкоди, аби досягти сподіваної мети. Під здивовані гримаси "есбеушників" та співробітників інших спецслужб на шляху українських патріотів усувалися одна перепона за іншою. Вже потім вдалося дізнатися, що влада чинила тиск на перевізників, не випускаючи транспорт з гаражів, блокувала десятки автобусів на інших дорогах. Перепустки ж на офіційні заходи отримали лише п’ять мешканців Павлівки і 120 осіб зі всієї Волині.

Не дивлячись на це, значній частині українських патріотів у Павлівку прорватися вдалося, але до безпосереднього місця примирення представників української громадськості допущено не було: усі підступи до кладовища надійно взяли під свою "опіку" чотири кордони спецпідрозділів міліції, СБУ та держохорони.

Всі, хто залишився поза живим щитом із спецпідрозділів правоохоронних органів, зібралися на мітинг, який було проведено на території православної церкви біля могил українських жертв українсько-польського конфлікту. На пам’ятних знаках навіть неможливо прочитати імена похованих там. Це місце увагою високих посадових осіб було обділено. Натомість, навіть під час молитви, поруч постійно крутилося декілька вантажівок з "Беркутом".

Молодь вимагає вибачення від силових структур

15 липня одночасно в Рівному та Луцьку Молодим РУХом та Молодіжним Націоналістичним Конгресом було проведено прес-конференцію, на якій представники вищезазначених організацій висловили свій рішучий протест неконституційним і незаконним діям міліції. Було зачитано вимогу до керівництва УМВС у Рівненській та Волинській областях надати офіційні пояснення своїх дій та вибачитися перед учасниками табору.

Молодь оголосила рішучий протест намаганням перетворити Україну на поліцейську державу і звернула увагу громадськості до цієї важливої проблеми.

Якщо ми не станемо на захист своїх конституційних прав разом, то подібні методи контролю завтра застосують до Вас! Це наша земля!

Учасник табору "Прощаниця-2003"
Ігор Гошовський
Рівненський Обласний народний часопис "Волинь"
http://volyn.rv.ua
 
 Поділитися