MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Миргороді згоріло кафе, яке належало голові страйкового комітету підприємців і лідеру міської організації УНП.

14.12.2003   
Віктор Козоріз, редактор газети "Миргородська правда"
На думку автора, підпал кафе пов’язаний, насамперед, з гострим протистоянням, що вже кілька років триває між власником цього закладу та міською владою
У ніч на 5 серпня 2003 року у Миргороді сталася пожежа, внаслідок якої у центрі міста згоріло кафе "Варенична", що належало відомому підприємцю і громадському діячеві Степану Марченку.

Пожежа сталася близько 3-ї години ночі. Сторож, який охороняв кафе з вулиці, почув звук подібний до хлопка, а потім побачив загорання всередині приміщення, яке швидко переросло в пожежу. Загорання також побачили місцеві таксисти, які викликали пожежних, проте попри їхні зусилля, кафе майже повністю було знищене вогнем.

Офіційні висновки щодо причин пожежі будуть названі за кілька днів, але місцеві підприємці все більше схиляються до думки, що кафе "Варенична" стало жертвою навмисного підпалу. І пов’язаний він, насамперед, з гострим протистоянням, що вже кілька років триває між власником цього закладу та міською владою.

Варто нагадати, що ще у грудні 2001 року у газеті "Миргородська правда" приватний підприємець Степан Марченко оприлюднив відкритого листа до миргородського міського голови Олександра Паутова, у якому звинуватив його у бездіяльності та перешкоджанні веденню законної підприємницької діяльності. Потім було пікетування міськвиконкому і відповідна реакція з боку міської влади, яка намагалася задушити підприємця численними перевірками. Дійшло до того, що за розпорядженням міського голови О.Паутова у Миргороді навіть була створена спеціальна комісія "по перевірці фактів порушення нормативних актів приватним підприємцем Марченком С.М.". Заради справедливості потрібно сказати, що та комісія так і не виявила в діях С.Марченка якихось серйозних порушень, хоча завдала йому чимало клопотів.

Утім, Степан Михайлович також не давав спокою місцевій владі. Адже у Миргороді його знають не тільки як успішного підприємця, а і як лідера міської організацію Української Народної Партії, а віднедавна — ще й голову страйкового комітету миргородських підприємців. Останній був утворений у зв’язку з різноманітними утисками підприємців та намірами міської влади у кілька разів підвищити для них орендну плату на землю. Через це миргородські підприємці уже кілька разів пікетували Адміністрацію Президента України з вимогами навести у Миргороді порядок. Та найцікавіше те, що 6 серпня, тобто в ту ніч, коли загорілася власність голови страйкового комітету, він разом з іншими підприємцями мав виїхати до Києва на чергове (уже третє) пікетування Адміністрації Президента. Проте у зв’язку з надзвичайною подією його довелося відкласти.

Члени страйкового комітету допускають, що можливо саме цього й хотіли досягнути палії чи ті, хто замовив їм підпал. Тим більше, що напередодні С.Марченка кілька разів викликали до міськвиконкому і пропонували відмовитися від пікетування АПУ, йому та іншим членам страйкому посадові особи відкрито погрожували неприємностями. Як бачимо, довго чекати їх не довелося. Але невже ті, хто побачили у діях підприємців загрозу своєму спокою, вирішили знищувати їх вогнем і мечем? Відповідь на це та інші питання має з’ясувати слідство, якщо тільки воно в цьому буде зацікавлене. Адже незадовго до пожежі С.Марченко кілька разів звертався до Миргородського міськрайвідділу міліції з приводу побиття вікон у його кафе і навіть називав прізвища хуліганів. Але ці звернення чомусь так і залишилися без уваги.
 Поділитися