MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На голови селян Миколаївщини літак, на щастя, не впав. З літака їх закидали отрутохімікатами...

14.12.2003   
Ігор Столяров, м.Одеса
Товариство з обмеженою відповідальністю "Вітчизна" обробило, за допомогою літака, небезпечним для здоров’я людини отрутохімікатом не лише лани товариства, а і чотири села Веселинівського району, Миколаївської області – Бондарівку, Новопавлівку, Виноградівку, Казимірівку.

При обробці була порушена мапа польотів.

На голови селян впав заборонений для обробітку авіахімметодом діксинт "Реглон-супер", який дозволено використовувати лише в маленьких дозах .

Таким чином отрута потрапила на городи мешканців вищезгаданих сіл Веселинівського району. Здоров’ю та власності селян завдано шкоди. Їх позбавлено екологічно чистих продуктів харчування.

Спроба місцевих жителів з’ясувати правду про причини екологічного лиха не знайшла порозуміння у місцевих чиновників. Зокрема, нині посилено тиск на фермера Володимира Анненка, який написав скаргу до крайової організації Народного Руху України з проханням підтримати його у боротьбі за покарання винних.

Правду про нинішню ситуацію у чотирьох селах Миколаївської області намагаються приховувати і нині.

Протистояння триває.

З відповідною заявою до голови обласної держадміністрації Олексія Гаркуші звернулася крайова організація Народного Руху України, до справи підключилася прокуратура.

Як повідомив "Голосу Америки" фермер села Новопавлівка, Веселинівського району Володимир Анненко: "На сьогоднішній день директор товариства "Вітчизна" Віра Савченко веде брудну кампанію проти людей, які виявили цей факт, не дали його приховати.

Головне, що пані Савченко, коли трапилася ця трагедія, не зібрала людей і не попередила про небезпеку..."

Про те, як впливає екологічна катастрофа на селян, розповів ще один фермер з села Виноградівка Олександр Серватинський: "Я певний час не звертав уваги на те що робилося навколо. Подивився лише, що все навколо біле... Лише потім зрозумів.... Зять у мене хворий. Він три дні не міг вийти на вулицю. У нього йшла кров. Жінка каже, що тіло чухається... З дерев почало падати листя. І це влітку. На моєму городі капуста не росте, а все лягає.... І ми це їмо... Я подумав про своїх онуків і не міг мовчати"

Фермера села Бондарівка Олександра Лаха звільнили з роботи за вимоги оприлюднити правду про наслідки розпорошення отрутохімікатів над селами Веселинівського району Миколаївської області.

"Владні чиновники сказали, що неправдою є відомості про отруєння. Казали, що підстав для занепокоєння немає і все вгамується.

А у мене четверо дітей – дівчат. Я побоююся за їхнє майбутнє, що буде з ними. Нам ніхто нічого не каже і, напевне, вже і не скажуть..." – сказав Олександр Лах.

Голова миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша 5 серпня на традиційному телебрифінгу для журналістів заявив, що ситуація у Веселинівському районі під його контролем.

"Про факти тиску на селян і приховування інформації мені нічого не відомо. Якщо це підтвердиться – винні будуть покарані. Ми маємо пам’ятати уроки Чорнобиля".

Лідер Миколаївської крайової організації Народного Руху України Юрій Діденко, тим часом, повідомив, що нині готується звернення до народних депутатів України з приводу нової екологічної катастрофи у Веселинівському районі Миколаївщини. Дії влади у цій ситуації його стурбували і, за словами пана Діденка, "нагадали сумні радянські часи...".
 Поділитися