MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кампанія з приводу брутальних порушень прав людини в справі О.Нечаєва.

14.12.2003   
Професійна допомога, надана адвокатом Лісовим, та втручання правозахисних організацій завершилися тим, що мера Алушти О.Нечаєва звільнили під підписку про невиїзд.

Харківська правозахисна група 04.11.03 звернулася до правоохоронних органів з вимогою зупинити брутальне порушення фундаментальних прав людини в справі О.Нечаєва, що був затриманий у м.Сімферополі 14 жовтня 2003 року і просила усіх регіональних партнерів за проектом “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні” підтримати це звернення.


Міністерство юстиції України
Міністерство внутрішніх справ України
Прокуратура України
Уповноваженому з прав людини Верховної Ради України

Харківська правозахисна група одержала інформацію про те, що 14 жовтня 2003 року в м. Сімферополі був затриманий Нечаєв Олексій Олексійович на підставі дозволу, виданого Печерським районним судом м. Києва в порядку частини четвертої статті 165-2 КПК.

Як випливає з повідомлення, дотепер Нечаєв утримується в ізоляторі тимчасового тримання м. Сімферополя. Він не був доставлений до судді для перевірки законності його затримання. Його близьким не було повідомлено ні про факт його затримання, ні про місце його тримання під вартою. Протягом чотирьох діб до нього не був допущений адвокат.

Як повідомляється, затримання Нечаєва О.О. перервало його стаціонарне лікування в Алуштинській міській лікарні, пов’язане із хронічними захворюваннями внутрішніх органів, і в умовах тримання під вартою він не одержує адекватної медичної допомоги.

Харківська правозахисна група вкрай стурбована сукупністю брутальних порушень Конституції України й Конвенції про захист прав людини й основних свобод, допущених у зв’язку із затриманням Нечаєва О.О.

Стаття 29 Конституції України передбачає, що протягом 72 годин законність затримання повинна бути перевірена судом. На цей момент тримання під вартою Нечаєва О.О. без судової перевірки триває більш ніж 21 добу. Таке положення справ не тільки складає порушення Конституції, але і є тяжким порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини й основних свобод, в якій передбачається, що кожен затриманий у зв’язку з підозрою у скоєнні злочину має негайно постати перед суддею для перевірки законності його затримання.

Залишення родичів затриманого без будь-якої інформації щодо затримання і подальшої долі затриманого порушує статтю 29 Конституції.

Позбавлення затриманого юридичної допомоги протягом чотирьох діб після затримання не тільки порушує кримінально-процесуальне законодавство України, але й суперечить ряду міжнародних документів і загальноприйнятих принципів справедливого судочинства.

Утримання під вартою людини, що має серйозні проблеми зі здоров’ям, без адекватної медичної допомоги може за певних умов бути розцінене як нелюдське поводження, що порушує статтю 28 Конституції України, статтю 3 Конвенції про захист прав людини й основних свобод і також ряд інших міжнародних документів.

Харківська правозахисна група звертається до Вас із проханням використати всі надані Вам повноваження для негайного припинення серйозних порушень фундаментальних прав Нечаєва О.О., що тривають, гарантованих Конституцією України і міжнародними документами про права людини.

З повагою,
Євген Захаров

Коментар “ПЛ”: аналогічні листи були направлені ще чотирма правозахисними організаціями. Професійна допомога, надана адвокатом Лісовим, та втручання правозахисних організацій завершилися тим, що п.Нечаєва звільнили під підписку про невиїзд.

 Поділитися