MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Засідання Харківського прес-клубу на тему "Реформування органів внутрішніх справ - протидія корупції".

14.12.2003   
Людмила Клочко
Можливо, сенсацією прес-конференції була реакція на досить гострі закиди правозахисників, щодо катувань.

5 листопада відбулося засідання Харківського прес-клубу на тему “Реформування органів внутрішніх справ – протидія корупції”. В засіданні взяли участь ректор Національного університету Внутрішніх справ Ярмиш Олександр Назарович, заступник начальника УМВС України в Харківській області Тарасенко Олександр Іванович і представник Харківської правозахисної групи адвокат Бущенко Аркадій Петрович.

Доктор юридичних наук, генерал-майор міліції Ярмиш, згадавши Катона, давньоримського політичного діяча, що кожен свій виступ закінчував словами “А ще я думаю, що Карфаген повинен бути зруйнованим”, порівняв цей вислів з постійними закликами до реформування міліції. Дійсно, реформа необхідна. Необхідне нове матеріально-технічне забезпечення, але, найголовніше – це зміна відношення до самої функції міліції у суспільстві. У спадок від СРСР ми дістали розуміння, що міліція повинна охороняти державу, а не служити громадянам. Зміна ментальності – це найголовніша і найважча задача, що стоїть перед українськими правоохоронцями. Пан Ярмиш, що офіційно обійняв посаду ректора Національного університету внутрішніх справ місяць назад, мріє про те, щоб його учбовий заклад став “міліцейською Сорбоною” і задачу свою бачить у “вихованні нових кадрів професіоналів, що будуть налаштовані служити людям”.

Полковник Тарасенко прийшов на прес-конференцію прямо з селекторної наради, за участю заступника міністра внутрішніх справ, що саме була присвячена реформуванню міліції. А основним завданням реформи є перехід від захисту інтересів держави до захисту людини, її прав та законних інтересів. Пан Тарасенко запевнив, що піде у минуле боротьба за “процент раскриваємості”. Робота міліції буде оцінюватися за кількістю справ, що передані до суду. Норма на одного слідчого – 4 справи на місяць. Харківська міліція буде приділяти увагу невідкладному реагуванню на скарги громадян, випадків відмови від реєстрації заяви не повинно бути. Обласне управління обіцяє вести непримириму боротьбу із зловживанням службовим становищем працівниками міліції.

А.П. Бущенко повідомив про те, що Харківська правозахисна група починає великий, розрахований на 3 роки проект, що має назву “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”. Існування такого ганебного явища, як катування, не дає нашій країні надії стати європейською країною.

Можливо, сенсацією прес-конференції була реакція на досить гострі закиди правозахисників, щодо катувань. Заступник начальника обласного управління не став заперечувати, що таке явище існує, а тільки зазначив, що іноді працівники міліції для скорішого розкриття злочину припускаються неправомірних дій, “замість того, щоб попрацювати головою”. Пан Тарасенко розповів, що не дивлячись на дуже ретельне ставлення до скарг на неправомірні дії міліції, з 400 скарг підтвердження знайшли тільки 10, а у інших випадках дії міліціонерів були признані законними. До того ж зазначив: “Тільки якісь “партизани”, що провели у лісі останні 10 років, не знають про Європейську конвенцію прав людини і не чули про Європейський суд”, А тому міліція зацікавлена у співпраці з незалежними правозахисними організаціями у напрямку дотримання прав людини.

 Поділитися