MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист представників засобів масової інформації, громадських та благодійних організацій Сумщини до членів тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування діяльності міжнародних донорських організацій.

14.12.2003   
Представники засобів масової інформації, громадських та благодійних організацій Сумщини, висловлюють глибоку стурбованість з приводу створення тимчасової слідчої комісії для вивчення діяльності громадських організацій, фінансованих за рахунок іноземних ґрантів

Ми, представники засобів масової інформації, громадських та благодійних організацій Сумщини, вислов-люємо свою глибоку стурбованість з приводу створення тимчасової слідчої комісії для вивчення діяльності гро-мадських організацій, фінансованих за рахунок іноземних ґрантів.

Наша стурбованість обумовлена тим, що певні політичні сили можуть використати її роботу для дестабілізації механізмів соціального розвитку та допомоги, що надається через організації громадянського суспільства, або для перешкоджання громадським організаціям, які сприяють розвитку демократії.

Нам не відомі НДО, котрі б отримували фінансування від міжнародних фондів для підтримки конкретних кандидатів. Принцип невтручання у політичну боротьбу є одним з головних для міжнародних донорських організацій. Навпаки, ми можемо навести багато прикладів, коли завдяки громадським та благодійним організаціям Сумщини, проекти яких фінансувалися міжнародними фондами, вдалося суттєво сприяти подоланню соціальних проблем, на вирішення котрих у держави поки що не вистачає коштів. Це гуманітарна допомога малозабезпеченим верствам населення та вдосконалення матеріальної бази закладів медицини та освіти, створення діючого механізму відродження сфери побутового обслуговування на селі, розвиток жіночого підприємництва, інформаційна підтримка громадянських ініціатив, консультативна підтримка підприємств малого та середнього бізнесу, прозоре висвітлювання діяльності органів влади, безкоштовна юридична допомога малозабезпеченим громадянам, розвиток молодіжного лідерства.

Ми з повагою ставимося до прагнення депутатів Верховної Ради захистити національні інтереси і поділяємо їх стурбованість тим, що у бюджетах багатьох громадських організацій фінансова допомога з боку міжнародних фондів складає більшу частину. Ми також зацікавлені у тому, щоб у них неупинно зростала українська складова. Але цьому сприятимуть не слідчі комісії, а прийняття законодавчих актів, які забезпечують участь саме національних джерел у фінансуванні громадських ініціатив, заохочують залучення підприємницьких кіл у фінансування соціальної сфери.

Прикладом такого закону може бути прийнятий Конгресом США у 1977 році “Акт про реінвестування місцевих громад”, який вимагає від банків робити інвестиції у розвиток соціальної сфери територій, на яких вони оперують. Не полювання на відьом, а конструктивної роботи, спрямованої на підтримку громадських ініціатив, чекаємо ми від Верховної Ради.

Ми вимагаємо, щоб наша точка зору була врахована, бо ми й є той самий народ, інтереси якого ви представляєте у вищому законодавчому органі.

Алещенко Антон, голова Сумської обласної молодіжної громадської організації “Матиця”

Алещенко Сергій, директор Сумського ресурсного центру

Бабкова Ганна, виконавчий директор Спілки підприємців Тростянеччини

Власов Денис, голова Лебединської міської організації УСДМ

Захарченко Світлана голова Сумської міської жіночої молодіжної громадської організації “Кризовий центр”

Калмиков Олександр, голова Сумської обласної молодіжної громадської організації “Сумська ініціатива”

Кисіль Олена, голова Сумського міського благодійного фонду “Росток”

Московко Петро, Благодійне товариство “Родина”, заступник президента

Паріченко Марина, соціальний педагог Центру соціально-трудової реабілітації “Спільнота”

Такул Олександр, голова СМОГ “Громадське бюро “Правозахист”

Чорна Юлія, інформаційний менеджер громадської організації “Порятунок”


 Поділитися