MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Четверта Школа прав людини в Харкові.

14.12.2003   
Людмила Клочко
42 учасники, з них 8 представників російських і 34 представника українських НУО, провели разом 4 доби, спілкуючись, дискутуючи і навчаючись

4-7 грудня цього року пройшла четверта Школа прав людини, яку проводить Харківська правозахисна група. Цього разу Школа була міжнародною, участь в ній взяли представники правозахисних організацій України і Росії. Ми вдячні Міжнародному “Меморіалу”, який спонсорував приїзд сьомих учасників з Росії. Чи був цей експеримент вдалим, ще потрібно зрозуміти, але він відбувся. Тож 42 учасники, з них 8 представників російських і 34 представника українських НУО, провели разом 4 доби, спілкуючись, дискутуючи і навчаючись. Були представлені 16 регіонів України від Закарпаття до Луганщини, столичні НУО і організації з невеликих міст і селищ. Росіяни представляли Краснодар, Новоросійськ, Казань, Саратов, Міас Челябинської області, м. Ухту з Комі, Володимир і Липецьк. Наймолодші учасники школи – 1983 року народження, а найстарші – 1954-го. Переважна більшість мають юридичну освіту, або вчаться у юридичних ВУЗах.

Перші труднощі виникли вже під час знайомства учасників: з’ясувалося, що не всі українці знають російську мову в потрібному обсязі, розуміти-розуміють, а висловити свою думку російською виявилося важко. Довелося перекладати для російських учасників представлення. Добре, що у подальшому вихід все ж було знайдено. Якщо хтось з українського боку у пилу дискусії переходив на українську мову, то сусіди перекладали росіянам важкі місця.

Як у всіх заходах, що проводить ХПГ, учасники отримали велику кількість літератури, яка, ми сподіваємося, стане у пригоді не тільки самим учасникам школи, а й їх колегам з НУО.

Як же самі учасники оцінили Школу? За даними оціночних анкет, які учасники заповнювали на протязі навчання, найвищі бали (за 12-ти бальною шкалою) отримали лекції Всеволода Речицького “Конституція України у сучасному контексті” і “Відкритість інформації як універсальна вимога”, найнижчу оцінку отримали умови проживання у готелі “Харків”. Як завжди учасники високо оцінили увесь блок (лекції і тренінг) з фінансування й менеджменту НУО. Загальна оцінка також висока – 11.375, що організатори з вдячністю сприйняли, як своєрідний аванс на майбутнє.


 Поділитися