MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Верховна Рада спонукала Генпрокуратуру розслідувати факти перешкоджання діяльності

06.04.2004   

Верховна Рада України підтримала запит Голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка щодо фактів цензури та перешкоджання професійній діяльності головного редактора передачі "Територія безпеки", заступника відповідального редактора редакції аналітичних та публіцистичних програм Головної редакції телепрограм Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України І.Рудича. Запит направлено Генеральному прокурору України Піскуну С.М. та Міністру оборони України Шкідченку В.П.

У запиті зазначено, що у зверненні І.Рудича на дресу Голови Комітету ВР з питань свободи слова повідомляється про факт вилучення із телепередачі "Територія безпеки", яка вийшла в ефір телеканалу УТ-1 у неділю 8 червня 2003 року о 10 годині 35 хвилин, записів інтерв’ю народних депутатів України Георгія Крючкова та Віктора Ющенка. Це вилучення, за словами І.Рудича, було здійснене за наказом Начальника центральної телерадіостудії Міністерства оборони України полковника Тереверка О.Г. та, за словами останнього, у відповідності зі Статутом Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України. 9 червня 2003 року Начальник Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України полковник Тереверко О.Г. видав наказ №45 "Про недоліки в організації роботи над телепередачею "Територія безпеки" Головної редакції телепрограм", яким вказав на "неповну службову відповідність" І.Рудича, усунув його від виконання обов’язків головного редактора передачі "Територія безпеки" та наклав на нього стягнення матеріального характеру. У депутатському запиті Миколи Томенка звернено увагу на ту обставину, що дії, вчинені, за повідомленням І.Рудича, Начальником Центральної телерадіостудії Міністерства оборони заборонені Конституцією України (стаття 15) та Законом України "Про інформацію" (стаття 45-1). Крім того, у зазначених діях, імовірно, присутній склад злочину, передбаченого статтею 171 "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів" Кримінального Кодексу України.

У депутатському запиті Микола Томенко просить Генерального прокурора та Міністра оборони, у відповідності до законодавства:

– Дати правову оцінку дій (у тому числі – щодо наявності у них ознак складу злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України) Начальника центральної телерадіостудії Міністерства оборони України полковника Тереверка О.Г., вживши, у разі наявності підстав, відповідних заходів впливу згідно з чинним законодавством.

– Розглянути питання про відповідність чинному законодавству, зокрема Закону України "Про інформацію" Статуту Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України.

– Здійснити перевірку законності згаданого вище Наказу від 9 червня 2003 року №45 "Про недоліки в організації роботи над телепередачею "Територія безпеки" Головної редакції телепрограм", виданого Начальником Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, вживши, у разі наявності підстав, заходів щодо його скасування.

– Розглянути питання щодо поновлення І.Рудича на посаді головного редактора передачі "Територія безпеки".

– Вжити заходів щодо поновлення інших (у тому числі – економічних) прав І.Рудича, порушених внаслідок його усунення від виконання обов’язків головного редактора передачі "Територія безпеки".

– У встановлений законом строк поінформувати народного депутата Миколу Томенка про результати розгляду цього запиту.

17.06.2003,Інф. Громадської ради з питань свободи слова, http://imi.org.ua/

 Поділитися