MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Редактор газети “Демократична Носівщина” (Чернігівщина) – позивач і відповідач

06.04.2004   
Цiкава судова колiзiя тарпилася в мiстi Носiвка на Чернiгiвщинi. В мiсцевому судi розглядалися одразу двi справи, що стосуються газети “Демократична Носiвщина” (видання районної органiзацiї Народного Руху України) i її редактора Миколи Єфiменка. Причому, в однiй справi М.Єфiменко виступив як позивач, а в iншiй — як вiдповiдач разом зi своєю газетою.

Обидвi конфлiктнi ситуацiї почалися бiльше року тому, пiд час виборiв до парламенту i мiсцевих органiв влади. Газета “Демократична Носiвщина” критично поставилася до кандидата в депутати Верховної Ради по своєму округу (i на той час — уже депутата) добре вiдомого в Українi Олександра Волкова. На бiк Волкова стали районна державна газета “Носiвськi вiстi” та мiсцева телерадiокомпанiя “Обрiй”. В свою чергу “Демократична Носiвщина” вступила в полемiку з цими ЗМI. Зокрема, надрукувала матерiал “Солi на хвiст “Обрiю”.

Протилежна колiзiя виникла у зв’язку з тим, що редактор “ДН” Микола Єфiменко балотувався на посаду мiського голови Носiвки. I ось за три днi до виборiв райгазета “Носiвськi вiстi” у своєму спецвипуску друкує одразу два критичнi матерiали про М.Єфiменка. Вiдповiсти на них в цiй же газетi у М.Єфiменка уже не було нi часу, нi можливостi.

Вибори завершилися. О.Волков був обраний народним депутатом, М.Єфiменко не був обраний мiським головою. А в Носiвському судi опинилося два позови про образу честi i гiдностi пiд час виборчої кампанiї. Микола Єфiменко подав у суд на газету “Носiвськi вiстi”, вказавши, що публiкацiя критичних матерiалiв про нього буквально напередоднi виборiв є прямим порушенням виборчого законодавства.

В свою чергу керiвник телекомпанiї “Обрiй” Г.Войток подав у суд на “Демократичну Носiвщину” i її редактора за згадану публiкацiю “Солi на хвiст “Обрiю”, також вважаючи, що ображено честь i гiднiсть i його, як журналiста, i очолюваної ним органiзацiї.

Обидвi судовi справи потрапили на розгляд до одного суддi — О.Киреєва. Результат розгляду такий: позов Миколи Єфiменка до газети “Носiвськi вiстi” було вiдхилено, виходить, що в публiкацiях райгазети не було виявлено нi образи, нi порушення виборчого законодавства. (А Микола Єфiменко, мiж iншим, в разi доведення зазначеного, вимагав визнати вибори мiського голови недiйсними). А от позов Г.Войтка до газети “Демократична Носiвщина” i її редактора задоволений i вiдповiдачiв зобов’язано виплатити Г.Войтку чималу суму грошової компенсацiї.

Такий факт. Микола Єфiменко кiлька разiв висловлював вiдвiд суддi О.Киреєву, але сам же суддя цей вiдвiд вiдхиляв i довiв справу до кiнця. Причиною для вiдводу М.Єфiменко назвав те, що свого часу в “Демократичнiй Носiвщинi” була надрукована критична стаття про того ж таки суддю О.Киреєва, про те, як некомпетентно суддя розiбрався в однiй справi i винiс несправедливе рiшення. Врештi, газета виявилася права: те рiшення суддi скасував обласний суд. Але ту iсторiю, той свiй конфлiкт з газетою суддя не визнав достатнiми для вiдводу.

Зосталося додати, що, окрiм позову Г.Войтка, вже задоволеного судом, є ще й позов вiд телерадiокомпанiї “Обрiй” як юридичної особи до тих же вiдповiдачiв.

Ось так завершилися двi справи у Носiвцi. Власне, друга справа ще не завершена: М.Єфiменко оскаржив рiшення суду по позову Г.Войтка. Чи буде воно переглянуте, покаже час.

Газета "Сіверщина" (Чернігів), з видання газети —
Інформаційного Бюлетеня "Свобода слова", №1-3 2003 р.

 Поділитися