MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Томенко пропонує разом з ВС розтлумачити деякі поняття закону, прийнятого за результатами слухань щодо свободи слова

06.04.2004   
Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації хоче провести спільне засідання з пленумом Верховного Суду України для роз’яснення понять нового закону, прийнятого за результатами парламентських слухань щодо свободи слова в Україні. Про це повідомив голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, М.ТОМЕНКО зауважив, що після ухвалення закону "Про внесення змін до деяких законів України за результатами парламентських слухань "Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова та цензура в Україні" судді стикнулись з проблемою тлумачення деяких понять, введених цим законом, зокрема - "оціночне судження", "суспільно важлива інформація" тощо. За словами М.ТОМЕНКА необхідно чітко визначити, що мається на увазі під цими поняттями.

Крім того, він не виключив, що комітет ініціюватиме зміни до закону щодо розтлумачення цих понять.

Довідка УНІАН. 3 квітня Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України за результатами парламентських слухань "Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова та цензура в Україні" Цим законом внесено зміни до деяких законодавчих актів з питань забезпечення та безперешкодної реалізації права людини на свободу слова. Відповідно до закону, ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень.

Згідно з законом, оціночними судженнями, за винятком образи чи наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, зокрема критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовних засобів, зокрема вживання гіпербол, алегорій, сатири. Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Особа звільняється від відповідальності за розголошення інформації з обмеженим доступом, якщо суд встановить, що ця інформація є суспільно-значимою.

09.06.2003, УНІАН, http://unian.net/ukr/news/free/

11.06.2003, УНІАН, http://unian.net

12.06.2003, Оксана Лисенко, Незалежна медіа-профспілка,

http://profspilka.org.ua

Газета "Сіверщина" (Чернігів), з видання газети —
Інформаційного Бюлетеня "Свобода слова", №1-3 2003 р.

[email protected]


 Поділитися