MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Черкаським журналістам відмовлено у зустрічі з осудженим у справі «9 березня» членом УНА-УНСО Русланом Зайченко

06.04.2004   
5 червня декілька черкаських журналістів не змогли здійснити поїздку в село Хутори під Черкасами, де розташована виправна установа (ВТУ №62, що в просторіччі іменується “Хуторська зона”), куди недавно було доставлено для відбування терміну осуджений у справі “9 березня” член УНА-УНСО Руслан Зайченко.

Як передає кореспондентForUm’у, у понеділок редакція щотижневика “Антена” звернулася до начальника державного департаменту виконання покарань у Черкаській області Сергія Мироненка з проханням дозволити зустріч і інтерв’ю з ув’язненим.

“Однак після закінчення декількох днів редакція так і не отримала офіційної відповіді, – повідомив головний редактор газети Валерій Воротник. – Сьогодні небагато журналістів зібралися їхати на зону, щоб добитися зустрічі з Русланом і дізнатися про умови, в яких він утримується. Перед виїздом ми зателефонували начальнику обласного держдепартаменту з виконання покарань Сергію Мироненку. Виявилося, що їхати нікуди не треба. Як заявив у телефонній розмові начальник департаменту, він “не збирається співпрацювати з газетою “Антена”. Причиною тому в’язничний начальник назвав критичні матеріали, які раніше були опубліковані на сторінках газети”.

За словами В. Воротника, йому було заявлено, що відповідно до чинного законодавства ув’язнений сам повинен виявити бажання поспілкуватися з пресою. Пропозицію передати Руслану Зайченку прохання про зустріч С. Мироненко відкинув, “не повідомивши при цьому, яким чином журналісти можуть сповістити ув’язненого про намір зустрітися з ним”.

Редакція “Антени” заявляє, що не збирається відмовлятися від планів зробити інтерв’ю з “відомим сучасним українським в’язнем совісті Русланом Зайченком”. Розміщену на сайті газети замітку про відмову у зустрічі з Зайченком журналісти просять вважати ще одним офіційним зверненням у держдепартамент виконання покарань, у веденні якого перебуває Зайченко. Нагадаємо, що один із лідерів УНА-УНСО черкащанин Руслан Зайченко був осуджений Печерським районним судом Києва до чотирьох років позбавлення волі за організацію масового безладдя у ході акцій протесту 9 березня 2001 року. Апеляційним судом цей термін був зменшений до трьох років і двох місяців. Винним Руслан Зайченко себе не визнав.

Андрій Лубенський, Черкаси, “forUm”, http://ukr.for-ua.com/news/2003/06/05/123835.html

 Поділитися