MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про напади на журналістів у Донецьку — погляд міліції

06.04.2004   

Три напади на представників засобів масової інформації в Донецьку не пов’язані з професійною діяльністю журналістів, заявив на брифінгу виконуючий обов’язку начальника Донецького міськуправління внутрішніх справ Олександр Іващук.

Як передає «Контекст», за його словами, за фактом нападу на Едуарда Малиновського арештована 1 людина. Розслідування цієї справи завершене і передано в суд.

«Що стосується двох інших інцидентів, то оперативні заходи щодо затримання підозрюваних були проведені одночасно в 2-х містах області. У результаті затримані 2 жителя Артемовська, що здійснили розбійний напад на Сергія Кузіна. Відносно одного з них терміни затримання продовжений до 10 діб, оскільки є інформація про причетність його до здійснення інших злочинів», – сказав Олександр Іващук.

Як повідомив начальник Слідчого управління Олександр Кучерявий, насправді нападників було троє, третій зараз знаходиться в розшуку і можливо найближчим часом також буде затриманий.

За словами Олександра Кучерявого, у злочинців були вилучені речові докази — ніжки від табуретів, за допомогою яких журналісту були заподіяні тілесні пошкодження, зарядний пристрій і чохол від мобільного телефону, викрадені у потерпілого. Сам телефон злочинці викинули. Обидва затриманих дали свідчення.

Крім того, оперативно-слідчою групою був арештований і підозрюваний в здійсненні нападу на Василя Васютіна. Ним виявився житель Авдеєвки, 1985 року народження. Однак, журналіст стверджує, що нападників було двоє. Зараз даний факт перевіряється. У затриманого вилучили мобільний телефон, викрадений у потерпілого.

Як повідомлялося, в серпні поточного року на території Донецька були вчинені напади на журналістів Едуарда Малиновського, Сергія Кузіна і Василя Васютіна. Двом слідчим групам знадобилося близько місяця, щоб розкрити ці злочини. Справи про напади на представників засобів масової інформації знаходилися під особистим контролем начальника УМВС України в Донецької області Володимира Малишева. Оперативно-слідчі групи, що успішно розкрили дані злочини, отримали премію.

(ForUm 25-09-2003)

***

Дiї нападникiв на Малиновського були квалiфiкованi як хулiганство й умисне завдання тяжких тiлесних ушкоджень. Що стосується Сергiя Кузiна i Василя Васютiна, то це був «грабiж із корисливою метою, були викраденi особистi речi у потерпiлих». За фактами злочинів порушено кримiнальнi справи за ст. 186 ч. 2 Кримiнального кодексу (грабiж i насильство). Як повідомив інтернет-сайт «Контекст-медіа», оперативно-слідчі групи, що розкрили ці злочини, одержали премію.

(«Україна молода», №177, 26 вересня 2003 р.)

 Поділитися