MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До вбивства Ігоря Александрова

06.04.2004   

01-10-2003 у Слов‘янську (Донецька обл.) почалися слідчі заходи у справі про вбивство директора телекомпанії «Тор» Ігоря Александрова. У результаті в середу було зірвано роботу телекомпанії, яку очолював покійний Александров. За словами нинішнього генерального директора телекомпанії Валерія Чалого, у цей день підозрюваних у вбивстві Александрова привозили на місце вбивства двічі протягом дня – близько 10 і 17 години. В.Чалий розказав, що експеримент проводився в умовах безпрецедентних заходів безпеки. Підозрюваних супроводили численні співробітники спецпідрозділу СБУ з автоматами і в масках. Зону довкола телекомпанії оточила місцева міліція, нікого не впускаючи і не випускаючи з району. Не діяли на вартових порядку і посвідчення співробітників знімальної групи самої телекомпанії, яким також не дозволили входити в оточену зону або залишати її.

«Про проведення слідчого експерименту нас ніхто заздалегідь не попереджав. Створювалося враження, що ми тут просто «плутаємося під ногами», – заявив Валерій Чалий. – «У результаті була повністю зірвана робота телекомпанії.»

Перед тим, 26 вересня, заступник генерального прокурора Віктор Шокін заявив про те, що правоохоронні органи арештували замовників і безпосередніх виконавців вбивства Александрова. Замовник вбивства – Олександр Рибак, організатор – його молодший брат Дмитро Рибак, виконавці –Турсунов і Онишко. Правоохоронці шукають інших учасників злочину. За даними СБУ, злочинці – члени краматорського злочинного угрупування «17 участок»

Ігор Александров помер 7 липня 2001 року в лікарні після того, як невідомі 3 липня жорстоко побили його бейсбольними бітами біля входу в будівлю телекомпанії. Прокуратура звинуватила у вбивстві Александрова бомжа Юрія Вередюка, який, проте, був виправданий 17 травня 2002 року Донецьким апеляційним судом за недоведеністю участі в скоєнні злочину. Донецька прокуратура оскаржила це рішення суду, а через два місяці Ю. Вередюк помер від гострої серцевої недостатності, що ускладнилася інфарктом міокарда.

25 липня 2002 року Верховний Суд України ухвалив рішення направити на нове розслідування справу про вбивство І.Александрова. Виправдувальний вирок у відношенні Ю. Вередюка був скасований.

(Моніторинг Інституту масової інформації)

 Поділитися