MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До вбивства Георгія Гонгадзе

06.04.2004   

22-10-2003 У справі про убивство журналіста Георгія Гонгадзе арештовано колишнього начальника департаменту розвідки Міністерства внутрішніх справ України Олексія Пукача. Під час затримання в нього було вилучено діюче посвідчення начальника департаменту так званого “зовнішнього спостереження”. Олександру Пукачу обвинувачення ще не пред’явлено. 5 листопада 2003 року рішенням Київського апеляційного суду утримання Олексія Пукача під вартою було замінено підпискою про невиїзд. На думку народного депутата Юрія Луценко: „Звільнення Олексія Пукача з-під варти в залі суду можна розцінювати як зачистку свідків у справі Гонгадзе... звільнення Пукача – це ні що інше, як замітання слідів МВС.

... Саме у такий спосіб відбувається затягування слідства по справі Гонгадзе”.

(Моніторинг Інституту масової інформації)

***

30-10-2003

Заява Мирослави Гонгадзе з приводу звільнення Ген прокурора:

«Звільнення Піскуна свідчить про те, що, влада намагається призупинити ті позитивні кроки, які намітились у розслідуванні справи Гонгадзе. Арешт конкретних працівників Міністерства внутрішніх справ абсолютно логічно веде до офіційного звинувачення у замовленні вбивства Гонгадзе та інших посадових злочинах, голови податкової адміністрації, а на період 2000 року Міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Зрозуміло, що від нього ниточка заплутаного клубка веде до Президента. Такий розвиток подій був занадто ризикованим і Кучма, в поспішному темпі, позбувся не до кінця контрольованого Прокурора. Я не була задоволена ходом розслідування справи вбивства Георгія ні при Потебенькові, ні при Піскунові, але вважаю, що цією відставкою влада робить собі ведмежу послугу, ще раз доказуючи світу не бажання проводити реальне розслідування злочину.

Дане рішення Президента, на мою думку, також свідчить про намагання влади жорстко контролювати всі правоохоронні органи. Ця відставка повинна стати останнім дзвінком попередження для усіх політиків, які ще сподіваються, що в Україні у 2004 році можливі демократичні вибори Президента.

З цієї ситуації повинен зробити висновок перш за все Святослав Піскун. Якщо він і слідча група, справді володіє, доказами і інформацією про вбивство Георгія Гонгадзе та багато інших злочинів, скоєних колишніми чи теперішніми працівниками міліції, то він заради власної безпеки та збереження професійного імені повинен розповісти про це громадськості. Для нього це переломний момент життя і у зв’язку з відставкою у нього з’явився вибір, або піти в забуття, або отримати новий шанс для професійного розвитку.»

(Моніторинг Інституту масової інформації)

 Поділитися