MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

18 листопада — чорний вівторок українського інтернету?

06.04.2004   

Україна завдяки проголосованим 18 листопада законам стрімко входить у ряди таких розвинених у плані контролю за Інтернетом країн, як Саудівська Аравія та Китай. Чудовий подарунок Кучмі перед президентськими виборами.

Усі депутати, що голосували за законопроекти "Про діяльність у сфері інформатизації", та "Про телекомунікації", зробили чудовий подарунок владі. Одне з небагатьох середовищ – Інтернет, - де можуть розвиватись незалежні ЗМІ, стає все більш несвободним.

Згідно з першим законопроектом, будь яке з існуючих Інтернет-ЗМІ може бути оголошено таким, що порушує закон - закрите за формальними ознаками.

Згідно з другим законопроектом, вводиться тотальний моніторинг Інтернет-трафіку від користувачів за допомогою встановленого на майданчиках провайдерів Інтернет спеціального обладнання (встановленого, звичайно, за кошт провайдерів).

Усе це вкупі з успішними спробами держави поставити під контроль спецслужб домен .ua, дозволяє зазначити що влада добре підготувалася до того, щоб нищити Інтернет-ЗМІ за умов виборів, що наближаються. З чим ми і поздоровляємо всіх депутатів від опозиції, що голосували за ці закони.

(maidan.org.ua, «Полтавський обласний медіа-клуб, №56, 21 листопада 2003 р.)

***

Сьогодні інтернет-ЗМІ нанесено ще одного удару. У першому читанні прийнято закон "Про діяльність у сфері інформатизації".

Ми детально писали про цей закон. Ще 3 липня була проведена конференція під назвою "Інтернету в Україні загрожує контроль і цензура", де представники інтернет-ЗМІ пояснювали, чому цей закон приймати не можна навіть у першому читанні.

З сумом повинні зазначити, що комуністи та СПУ (обидві фракції фактично у повному складі) зігнорували всі попередження і проголосували за закон, який дозволить владі легально розправлятись з інтернет-ЗМІ.

Дії комуністів вже досить давно подиву не викликають (наприклад, комітет комуніста Крючкова любить проштовхувати закони, які допомагають владі знищувати опонентів) — останнім яскравим прикладом стала сьогоднішня плідна співпраця з пропрезидентською більшістю. Водночас, присутність у цій компанії соціалістів дивує.

Залишається невелика надія, що у такому реакційному варіанті законопроект далі не пройде.

Якщо сьогодні буде прийнято ще й "закон про телекомунікації", цей день можна сміливо буде назвати чорним вівторком українського інтернету («Майдан», 18.11.2003)

(maidan.org.ua)

 Поділитися