MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Темники Медведчука – «рівень асфальту» (Інтерфакс-Україна 31.10.2003

06.04.2004   

Президент Центру вивчення маніпуляційних технологій Деніс Богуш вважає дуже низькою якість маніпуляційних технологій, що використовуються в Україні в політичній боротьбі.

На засіданні медіа-клубу, організованого в п’ятницю Могилянською школою журналістики на тему «Маніпуляція в ЗМІ: як їх виявити і захиститися», Богуш підкреслив, що на сьогоднішній день «маніпуляційні технології, що виходять від власників каналів комунікацій - на рівні асфальту».

На його думку, виходячи з досвіду минулих виборів в Україні, в основному спостерігається використання чуток, залякувань, дезінформації й інформаційних атак.

Серед телевізійних маніпуляційних технологій, за твердженням Богуша, використовується вплив, зокрема, 25-го кадру, технології негативних уставок, контрастів добре - погано, трансова музика, сугестивне зображення.

Серед інтернет-технологій спостерігається використання методу імітації суб’єкта, використання інтернету в обговоренні тем, негласно табуйованих у ЗМІ, створення інформаційних приводів і система реанімування інформації.

Крім того, за словами Богуша, дуже часто використовуються інформаційні атаки. Так, у ході передвиборної компанії 2003 року проти Віктора Ющенка були використані 23 інформаційні атаки, що, за підрахунками центру, «стали найкоштовнішою негативною рекламою, що у сумі склала $15 млн.»

Богуш підкреслив, що дійсна професійна маніпуляція повинна бути «ретельно продуманою, так, щоб її не було видно». «Якщо маніпуляція відчувається - поганий сценарист», - вважає він.

Засідання медіа-клубу проводилося в рамках проекту «Медіа-реформи», організованого в Україні урядом Великобританії. Наступною темою засідання медіа-клубу стане «Ринкова реформа в засобах масової інформації».

(www.interfax.kiev.ua)

 Поділитися