MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Від газети “Юг”, (Одеса) вимагають півмільйона, забувши про поправку до закону

06.04.2004   

З регіональної газети "Юг" вимагають півмільйонного відшкодування, тоді як суд, порушуючи законодавство, не виконав норму щодо сплати державного мита при позові до ЗМІ.

Як передає прес-служба "Нашої України", про цей випадок повідомив голові парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Миколі Томенку головний редактор газети "Юг" Володимир Курінний.

"Так, зокрема, всупереч Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів із питань забезпечення та безперешкодної реалізації права людини на свободу слова", суд ухвалив рішення прийняти до розгляду позов на газету "Юг" у розмірі 500 000 гривень, однак при цьому взяв державне мито не в розмірі 50 000 гривень, як того вимагає закон, а лише 17 гривень," – відзначив Томенко.

Представник "Нашої України" наголосив, що закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань забезпечення та безперешкодної реалізації права людини на свободу слова", відповідно до якого при поданні заяви з ціною позову понад 10000 гривень розмір ставки державного мита складає 10%, вступив у дію у квітні 2003 року".

Парламентарій зауважив, що група підприємців звернулася з позовом до газети "Юг" в травні 2003 року, а отже, зобов‘язана була заплатити 10% від суми заявленого позову у півмільйона гривень".

"Правовий нігілізм в Україні – явище, на жаль, досить звичне. Найбільшу шкоду авторитетові закону завдають випадки правового нігілізму, що здійснюються тими, хто, навпаки, зобов’язаний слідкувати за дотриманням закону – судовими органами, правоохоронцями", - зауважив депутат.

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації робитиме все необхідне, щоб домогтися виконання законодавства України взагалі та в даному конкретному випадку," – наголосив Микола Томенко.

(„Українська правда”, “Полтавський обласний медіа-клуб”, №58, 1 грудня 2003 р.)

 Поділитися