MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Людмила Кучеренко. Полтавську ТРК “ЮТА” знищують драконівськими методами

06.04.2004   

Увечері 16 лютого до приміщення радіокомпанії „Полтава плюс” 100,6 FM, що є структурним підрозділом недержавної ТРК „ЮТА – TV” і знаходиться по вул.Жовтневій, 43 у Полтаві (поруч з редакцією газети „Полтавський вісник”), увірвалося восьмеро бритоголових молодиків, що прекрасно володіли спецприйомами, обірвали телефонні дроти, „вирубили” комп’ютери й передавач, розкурочили розетки, в результаті чого „Полтава плюс” зникла з ефіру. Каратисти, застосовуючи фізичну сили, викинули з офісу радіостанції двох журналістів (одна з них жінка), що вели передачі, супроводжуючи застосування фізичної сили ще й погрозами.

Та нападники не розрахували того, що броньовані двері радіокомпанії автоматично зачиняються. Тож через азарт розправи із співробітниками „Полтави плюс” не змогли повернутися в приміщення.

Генеральному директору ТРК „ЮТА-TV” Георгію Чечику, котрого по мобільному викликали журналісти, нападники, що назвалися представниками федерації східних єдиноборств „Дракон”, як підставу для брутального захоплення офісу радіокомпанії пред’явили договір на оренду цього приміщення з 16 лютого між „Драконом” та фондом Полтавського міського комунального майна Полтави.

Це виявилося повною несподіванкою для ТРК „ЮТА”, адже, по-перше, ніяких пропозицій-попереджень щодо звільнення орендованого приміщення від фонду комунального майна міста на адресу ген. директора ТРК „ЮТА” Г.Чечика не надходило. А по-друге, він узагалі був глибоко переконаним, що питання про виселення підрозділів ТРК „ЮТА-TV” з офісу по вул. Жовтневій, 43, давно знято з порядку денного, адже рішенням Вищого господарського суду України ще в травні минулого року поставлено у кількарічній судовій тяганині жирну крапку: визнано, що ТРК „ЮТА-TV” має право займати це приміщення безстроково на підставі договору оренди від 1 травня 1999 року між ТРК „ЮТА-TV” та редакцією газети „Полтавський вісник”.

„Драконівці” з ген. директором та журналістами ТРК „ЮТА” вели себе нахабно, погрожували розкурочити й повикидати апаратуру радіостанції (вартістю кілька десятків тисяч доларів) зі „свого”, як вони вважали, приміщення. Вони опечатали двері „драконівськими” печатками й не допускали до них законного власника. Викликаний наряд міліції їм теж був не указ.

- Двічі протягом ночі, а ми з журналістами мусили ночувати в коридорі поруч з міліціонерами й „драконівцями”, - розповідає Георгій Чечик, - ми перешкоджали останнім відкрити броньовані двері за допомогою автогену (під вікнами стояли два спецавтомобілі „Полтававодоканалу”), але міліціонери, на очах яких це відбувалося, відмовилися скласти про це протокол.

О 4-й годині ранку міліція чомусь зняла пост, а за правоохоронцями пішли й накачані прихильники східних єдиноборств. Однак замки дверей вони встигли зіпсувати цвяхами та дерев‘яними трісками.

Тож ген. директору ТРК „ЮТА” нічого не залишалося, як на автомобільному тросі спуститися з даху, розбити ногами шибку офісу на 5-му поверсі й забравшись усередину, відчинити двері приміщення радіостанції. Радіо „Полтава плюс”, що транслює радіо „Шансон” й мовить цілодобово, лише о 7-й годині ранку відновило роботу в ефірі.

- Вчинені дії містять ознаки кримінального злочину, - прокоментувала ситуацію юрконсульт ТРК „ЮТА” Олена Швець у прямому ефірі радіо „Полтава плюс” 17 лютого. – Адже до журналістів були застосовані погрози, фізична сила, пошкоджено обладнання та телефонні мережі. Це призвело до госпіталізації співробітниці незалежного засобу масової інформації та вперше за багато років припинення мовлення на 12-ть годин, значних матеріальних і моральних збитків.

За іронією долі інцидент у Полтаві, яку прийнято вважати колискою української літературної мови, стався саме в останній день ефіру радіостанції „Свобода” на хвилях радіо „Довіра” (відтепер „Свободу” можна буде чути лише на коротких хвилях). Тож у прямому ефірі 17 лютого я висловила пропозицію - започаткувати на FM „Полтава плюс” блоку громадсько-політичних передач, бо не лише розвагами жива кожна людина. І Георгій Чечик погодився зі мною, по-новому трактуючи „шансонівський” слоган: ”Так, нам пора по-справжньому дорослішати”. А ще він пообіцяв, що журналісти радіо „Полтава плюс” нададуть допомогу кожному громадянину - жертві бюрократичного свавілля полтавських чиновників.

ТРК „ЮТА” пройшла непростий шлях від кишенькового до незалежного ЗМІ. У 2001 році, після того, як вона відмовилася бути рупором полтавського міського голови А.Кукоби, ефірну телекомпанію солідарно вимкнули з кабельних мереж чотири полтавські оператори кабельного телебачення. Та це був тільки початок. У 2002 році ТРК „ЮТА” одна київська фірма намагалася економічно знищити позовом на понад 3 мільйони гривень, але це не вдалося. Тодішній голова Полтавської облдержадміністрації Є.Томін організував проти „ютівців” справжній адміністративний терор, активною дійовою особою якого був, зокрема, головний державний санітарний лікар Полтави.

З червня 2003 року телекомпанія „ЮТА-TV” взагалі припинила мовлення на регіон, оскільки переможцем конкурсу Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визнала донецьку телекомпанію.

Полтавський медіа-клуб з приводу інциденту звернувся із заявами до вищих посадових осіб України, голови профільного парламентського комітету М.Томенка, голови НСЖУ І.Лубченка, журналістських вітчизняних та правозахисних організацій.

Оскільки ТРК „ЮТА” звернулася з відповідними листами до голови Полтавської облдержадміністрації О.Удовиченка, начальника облУМВС у Полтавській області С.Петренка, прокурора Полтавської області Г.Середи, незабаром ми з‘ясуємо, хто ж справжній господар у Полтаві: обрана народом влада, утримувана на кошти платників податків, чи „качки” з „Дракону”, адже одразу після вечірнього прямого радіоефіру 17 лютого, коли на студії залишилися двоє чергових журналістів, шестеро „драконівців” знову намагалися проникнути у приміщення, ображали й залякували радійників, тож знову довелося викликати міліцію... (Людмила Кучеренко, президент Полтавського обласного медіа-клубу)

(Полтавський медіа-клуб 18.02.2004, www.polmclub.iatp.org.ua
Майдан 17.02.2004, maidan.org.ua)

 Поділитися