MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналіст Бойко вимагає притягнути суддю до відповідальності

06.04.2004   

Сьогодні журналіст Володимир Бойко звернувся до прокуратури Донецької області з заявою про порушення кримінальної справи проти судді Куйбишевського районного суду м. Донецька Н.Черткової за ознаками статті 364 частина 2 Кримінального кодексу України – “зловживання посадовим становищем”. Як сказано в заяві, в червні 2003 року в тижневику “Грані-плюс” була надрукована стаття В.Бойка “Прокурор “милістю божою”, в який йшлося про діяльність донецької Компанії “Свята Діва Марія” та зв’язок між цією Компанією та нінішнім Генеральним прокурором. У жовтні 2003 року стаття була передрукована донецькою газетою “Остров”, після чого “Свята Діва Марія” подала позов до суду, вимагаючи сплати 270 тис. гривень. Головна претензія позивача полягає в тому, що В.Бойко назвав Покровський ринок у Донецьку, побудований Компанією впритул до Храму Покрова Богородиці, “ринково-храмовим комплексом”. З точки зору позивача, такий вислів ображаю ділову репутацію Компанії, оскільки, як сказано в позовній заяві, згідно з канонами православної церкви начебто при храмі має бути обов’язково розташований ринок.

Однак, позов був поданий не до “Грані-плюс”, де стаття була вперше надрукована, а до тижневика “Остров”, хоча, відповідно до чинного законодавства, ЗМІ не несе відповідальності за передрук з іншого ЗМІ. При цьому Компанія, подаючи позов, не заплатила державне мито в сумі 27 тисяч гривень. Тим не менш, суддя Куйбишевського районного суду м. Донецька Н.Черткова прийняла позов до розгляду і слухає справу у відсутності самого журналіста попри вимоги В.Бойка викликати його належним чином у судове засідання. Вже відбулося кілька судових засідань і 20 лютого Н.Черткова має винести рішення. Суддя відхилила вимоги представників газети “Остров” зобов’язати позивача сплатити державне мито в передбаченому законом обсязі мотивуючи це ти, що відповідачі не вправі контролювати сплату держмита позивачем. Суддя також відхилила клопотання представників газети викликати в суд автора публікації та витребувати документи, на підставі яких писалася стаття.

Оскільки суд не має право звільняти сторони від сплати державного мита (це може робити тільки орган місцевого самоврядування, до бюджету якого мито сплачується), Володимир Бойко вимагає порушити проти судді кримінальну справу за зловживання посадовим становищем на користь Компанії “Свята Діва Марія”, а також дати оцінку тому факту, що суддя в засіданні надає представникам Компанії юридичні консультації та неодноразово висловлювала погрози на адресу журналіста.

Володимир Бойко також звернувся до Голови СБУ з проханням скласти щодо судді Н.Черткової протокол про скоєння нею корупційного діяння у вигляді надання непередбачених законом привілеїв Компанії, яка за твердженням журналіста належить Генеральному прокурору та його найближчому помічникові Рафаелю Кузміну (нині – заступник прокурора Донецької області).

(Інститут масової інформації, 16.02.2004, www.imi.org.ua)

 

 Поділитися