MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ігор Мельник. Сумний медіа-образ

06.04.2004   

У щільному графіку візиту посла США Джона Гербста у Львові знайшлось 45 хвилин для спілкування з львівськими журналістами у прес-клубі ринкових реформ. Щоправда, розмовляли американський посол та представники нашої преси не лише різними мовами, але й з різних ментальних позицій.

Джон Гербст виявив непогану обізнаність з українськими реаліями, хоча зауважив, що "є багато деталей, яких ми не знаємо". Американці підтримують пресу, яка є абсолютно вільною та незаанґажованою, бо це є частиною вільного суспільства. Вільна преса є мірилом, яким можна перевіряти владу. Це стосується і США, і України.

Однак, на думку посла, це сумно, що Україна відома в усьому світі тим, що вона утискає свободу слова. Одним із таких сумних фактів стало припинення під адміністративним тиском трансляції радіо "Свобода" на радіоканалі "Довіра".

Натомість представники деяких львівських ЗМІ звели свій діалог з послом до висловлення власних жалів та образ: не дають американських ґрантів через антисемітизм; переманюють добрих журналістів вищими зарплатами; влада не прислухається до критики та цінних порад на пресових шпальтах; деякі газети сміють себе називати опозиційними; падає професійний рівень журналістики...

Виглядає, що наші медіа добровільно відмовляються від своєї "четвертої" влади. Як тут не навести вислів Джона Гербста: "Це особливо сумно, бо цей рік є роком президентських виборів".

"Поступ", 14 лютого 2004 р

 Поділитися