MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

11 - 18 червня 2003 р

07.04.2004   
ПРАВА ЛЮДИНИ  
1.1. Судова система

В.А. Панченко, заступник голови Апеляційного суду Харківської області, В.Є. Устименко, голова Ради суддів Харківської області, С.П. Камишев, президент Асоціації суддів:

“... На практиці непоодинокі випадки втручання в діяльність суду і судді з боку прокуратури, яка не може змиритись з тим, що, відповідно до вимог закону, вона є тільки стороною у справі і не вправі замість оскарження рішень у встановленому порядку підміняти вказане незаконним порушенням кримінальної справи, якщо вона не згодна з винесеним рішенням у справі...

Прокуратурою м. Харкова цілеспрямовано проводиться дискредитація судів та окремих суддів області...

Незважаючи на те, що стосовно судді Апеляційного суду Харківської області Бородіна М.М. не було порушено кримінальної справи, прокуратурою м. Харкова в особі Коваленка В.В., заступника прокурора міста, було проведено виїмку документів з особистої справи судді, карток статистичного обліку щодо справ, які знаходились у його провадженні, а з районних судів — оригінали (що взагалі протизаконно!) ухвалених за його участю судових рішень. Вказаними діями прокуратурою м. Харкова порушені вимоги п.5 ст. 14 Закону “Про судоустрій України”, яким забороняється збирання інформації стосовно судді та його професійної діяльності...

За результатами розгляду однієї цивільної справи прокуратурою м. Харкова порушені кримінальні справи щодо судді Дзержинського районного суду м. Харкова Федосенка В.В. за ознаками злочину, передбаченого ст. 365 ч.3 КК України, та за фактом підробки судових та інших документів. У ході проведення слідчих дій заступник прокурора м. Харкова Коваленко В.В. 23 грудня 2002 року, без законних для цього підстав у вигляді рішення суду, що вимагає ст. 13 Закону “Про статус суддів”, а також всупереч вимогам КПК та ЦПК України про порядок витребування справ, з’явився до Дзержинського районного суду м. Харкова зі своєю постановою про виїмку незакінченої розглядом цивільної справи за заявою Давтяна К.Г. на постанову Харківської міської виборчої комісії №15 про реєстрацію кандидатом у депутати міської ради Давтяна О.С., що знаходилась у провадженні судді цього ж суду Набіуліної С.В., яка була в той час у нарадчій кімнаті за кримінальною справою. Заступник прокурора вимагав від голови суду зобов’язати суддю видати цивільну справу, чим фактично примушував суддю порушити ст. 322 КПК України про таємницю нарадчої кімнати. Після цього 25.12.2002 року, при відсутності рішення апеляційного суду, як того вимагає ст. 13 Закону “Про статус суддів”, одержавши постанову районного, тобто некомпетентного суду, про надання санкції на обшук у приміщенні службового кабінету судді Дзержинського районного суду м. Харкова Набіуліної С.В. та в інших приміщеннях, заступник прокурора м. Харкова Коваленко В.В. та старший слідчий міської прокуратури Фуніков Р.М., грубо порушуючи чинне законодавство про порядок обшуку та виїмки в службових приміщеннях, незважаючи на те, що на момент прибуття на цей суд суддю Набіуліну С.В. каретою швидкої допомоги було госпіталізовано в лікарню, і вона, таким чином, не могла об’єктивно перешкоджати проведенню слідчих дій, зламавши двері службового приміщення судді, незаконно проникли в її кабінет, після чого, зламавши закритий службовий сейф, у якому знаходилась велика кількість кримінальних, цивільних та інших справ, провели обшук. Стосовно судді Набіуліної С.В. ніякої кримінальної справи не порушувалось, тому будь-яких законних підстав для обшуку та виїмки документів у службовому кабінеті судді не було.

Прикриваючись рамками вищевказаних порушених кримінальних справ, заступник прокурора м. Харкова Коваленко В.В. 14.11. 2002 та 25.11. 2002 р. в приміщенні Апеляційного суду Харківської області також провів ряд процесуальних дій з виїмки документів з канцелярії суду, при цьому з його боку мали місце нетактовна поведінка, грубість та неповага до працівників суду.

Окрім цього, 26.11.2002 року Коваленко В.В. безпосередньо проводив допит консультанта суду Мар’яненко Л.М у приміщенні прокуратури протягом 5 годин, без перерви на обід і туалет. Допит проводився у грубій формі, безцеремонно, з психологічним насильством, після чого Мар’яненко Л.М довгий час знаходилась у лікарні із ситуативним неврозом, пов’язаним з її допитом...”.

(“Объектив-НО, г. Харьков, №8, 20 февраля 2003 г.)
  

СВОБОДА ВИСЛОВЛЮВАНЬ 


2.1. Загальні проблеми


В отчете за 2002 год о нарушении прав человека в разных странах мира правозащитная организация “Международная амнистия” обратила внимание на нападки на журналистов со стороны власть имущих в Украине, а также на нарушение свободы слова, в частности, вмешательство властей в работу СМИ.

(“Сегодня”, №124, 6 июня 2003 г.)


2.2. Право на інформацію

Як повідомляє інтернет-видання “Майдан-інформ”, бібліотечними установами України напередодні передплатної кампанії прокотилась хвиля перевірок. Роль ревізорів виконували представники державних адміністрацій. А цікавило їх тільки одне: чому дана книгозбірня передплатила “Україну молоду”, “Дзеркало тижня” і ще кілька “нелояльних” до Банкової засобів мас-медіа. За інформацією “Майдану”, метою перевірки було, по-перше, “нагадати” бібліотекарям, які ЗМІ “не варто” передплачувати, а по-друге, сформувати список бібліотек, які підлягають “реструктуризації”. Це термін з лексикону “профільного” гуманітарного віце-прем’єра Дмитра Табачника, який ще навесні “попередив”, що планує реструктурувати бібліотечну систему. “Як показує досвід, слова “реформа і реструктуризація” насправді означають закриття “ненадійних” бібліотек, перетрушування або й знищення “нелояльної” літератури, врешті, розпродаж або присвоєння “своїми” приміщень і майна”, пишуть майданівці.

(“Україна молода”, №107, 14 червня 2003 р.)


***

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко наголошує на необхідності перевірки фактів порушень законодавства при комплектації фондів бібліотек, зокрема, опозиційними друкованими ЗМІ. ВР підтримала депутатський запит Томенка з цього приводу до Генерального прокурора Святослава Піскуна та прем’єр-міністра Віктора Януковича. Якщо оцінка діяльності бібліотек мала саме зазначену мету (з’ясування обставин щодо оформлення передплати на “Дзеркало тижня”, “Україну молоду” та ін.), а працівникам перевірених закладів надавалися вказівки щодо передплати періодики, це є фактами “грубого порушення” норм Конституції та законодавства України, стверджує Томенко.

Низку бібліотек було перевірено на початку цього року спеціальною комісією на чолі з Дмитром Табачником, відповідно до розпорядження Президента України щодо комісії з комплексного обстеження стану фондів бібліотек, архівів та музеїв України від 31 жовтня 2002 р.

(“Україна молода”, №108, 18 червня 2003 р.)


***

Постійний передплатник газети “Україна молода” надіслав до редакції бланк документу, за його словами, з Хмельницької держадміністрації. В цьому документі начальникам відділів внутрішньої політики райдержадміністрацій та міськвиконкомів запропоновано “терміново 15 січня 2003 року до 12.00 години подати в управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації електронною поштою інформацію про стан підписки на 2003 рік у регіоні наступних періодичних видань за формою”: “Сільські вісті”, “Україна молода”, “Товариш”, “Вечірні вісті”, “Комуніст”.

(“Україна молода”, №108, 18 червня 2003 р.)




2.3. Злочини проти журналістів



32-летний Владимир Белов, внештатный корреспондент общественно-политической газеты “Наша Земля” (Днепропетровск), подвергся нападению по месту жительства и госпитализирован в местную больницу с 15-ю ножевыми ранениями. По факту преступления проводится расследование.

(“Сегодня”, №129, 12 июня 2003 г.)


***

Видання “Лица”, позаштатним кореспондентом якої також є Володимир Бєлов, вважається в регіоні радикально опозиційною, “кілерською” газетою, спрямованою проти нинішньої влади. Представниця дніпропетровського відділення Спілки журналістів Світлана Зарайська вважає, що жодних підстав для політичного переслідування журналіста не було.

(“Україна молода”, №105, 12 червня 2003 р.)


***

В День журналиста старший режиссер житомирской ТРК Константин Яновский и диктор Ирина Грач подверглись нападению двух неизвестных. Преступники сбили журналистов с ног, отобрали у них мобильные телефоны, деньги, документы и ключи от автомобиля. Работники милиции сомневаются, что это была политическая акция.

(“Сегодня”, №130, 13 июня 2003 г.)


***

В прошлом году в МВДУ поступило 132 сообщения о происшествиях, связанных с работниками СМИ, по которым возбуждено 88 уголовных дел. Первый заместитель госсекретаря МВДУ Михаил Корниенко, выступая на заседании “круглого стола” “Состояние соблюдения прав человека в Украине: международная оценка”, сказал, что 77% преступлений против работников СМИ связаны с противоправными посягательствами на их имущество, 12% — с хулиганскими действиями. Кроме того, М. Корниенко сообщил, что милиция раскрыла умышленное убийство диктора Сумского областного радио Владимира Провороцкого, совершенное в прошлом году. По этому делу были задержаны 3 местных жителя, организовавшие нападение “с целью завладеть имуществом пострадавшего”.

За время существования независимого Украинского государства убиты 6 журналистов, и “большинство этих преступлений раскрыто”, цитирует УНИАН Михаила Корниенко.

(“Факты”, №105, 13 июня 2003 г.)


***

Дело об исчезновении сотрудника газеты “Донецкие новости” Александра Панича раскрыто. Фрагменты его расчлененного тела были подняты из реки Кальмиус 11 июня, сообщил прокурор Донецка Александр Ольмезов. 36-летний сотрудник еженедельника исчез 17 ноября прошлого года. Прокурор заявил, что следствием доказано: Панича убили его приятели во время бытовой ссоры. Убийцы были задержаны в Черниговской области. Это двое молодых людей, не имеющих определенного места работы. По словам прокурора Донецка, между жертвой и подозреваемыми произошла ссора, в результате которой имевшимся в доме молотком преступники нанесли Паничу несколько ударов в область головы. На следующий день они расчленили тело, упаковали и выбросили в реку.

(“Сегодня”, №132, 17 июня 2003 г.)


***

Як розповів Олександр Ольмезов, у ході розслідування було опитано понад дві сотні свідків, проведено 70 обшуків, 10 судових експертиз. Затримали двох підозрюваних, й незабаром вони вже показали місце, де сховали фрагменти розчленованого тіла свого приятеля.

(“Україна молода”, №108, 18 червня 2003 р.)


***

В ночь с 16 на 17 июня в Лубнах (Полтавская обл.) было совершено покушение на семью журналиста Василия Коряки, редактора газеты “Тихий ужас”, экс-мэра г. Лубны, автора серии критических публикаций о руководстве областной госадминистрации, передает ForUm. Как сообщила Президент Полтавского медиа-клуба Людмила Кучеренко, по дому Коряки неизвестные злоумышленники выстрелили картечью три раза из ружья, а затем бросили в окно две бутылки с зажигательной смесью. Журналист и члены семьи не пострадали. Начальник ЦОС УМВДУ в Полтавской области Олег Шульга подтвердил, что инцидент действительно имел место, но от подробных комментариев отказался, ссылаясь на то, что расследование уголовного дела только началось. Сейчас на месте происшествия работает следственно-оперативная группа, которой руководит начальник уголовной милиции области Павел Дмитриев. По словам Людмилы Кучеренко, за несколько дней до покушения, после второй публикации о губернаторе в газете “Информационный бюллетень” (г. Кременчуг), к редактору приезжали двое мужчин, представившиеся сотрудниками Полтавской облгосадминистрации. Якобы они просили журналиста прекратить критиковать в печати областное руководство и предлагали за это большую сумму денег или должность председателя Пенсионного фонда области. Коряка категорически отказался. Тогда визитеры сказали, что он еще пожалеет. Сейчас медиа-клуб готовит обращение к Президенту Украины Леониду Кучме и Генеральному прокурору Святославу Пискуну с требованием обеспечить полтавским журналистам безопасность, прекратить политическую цензуру, а также найти и подвергнуть наказанию заказчиков и исполнителей преступления.

(“Сегодня”, №133, 18 июня 2003 г.)


Див. також — Василь Коряк. Знак біди// “Інформаційний бюлетень”, №23, 12 червня 2003 р., с. 6-8 (про голову Полтавської облдержадміністрації Є.Ф. Томіна)

 Поділитися