MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інші справи

08.04.2004   
15 декабря прошлого года, как сообщило СБУ, в Одессе и Николаеве совместными усилиями МВД и СБУ была проведена операция по задержанию подозреваемых в террористической деятельности членов ЛКСМУ. 10 января с.г. задержанным были предъявлены обвинения по нескольким статьям Уголовного кодекса, главная из которых – „терроризм“. Среди 11 обвиняемых – 6 комсомольцев, а также несколько граждан других стран.

Бюро ЛКСМУ распространило заявление, в котором, в частности, говорится, что „уже на начальном этапе дела необъективность, политическая заангажированность расследующих его следственных органов является совершенно бесспорным фактом. Применяемые следствием методы дознания носят откровенно беззаконный, противоправный характер“.

Родственники арестованных мальчишек утверждают, что к ним применяются пытки.

Как указывается в заявлении, „по утверждению следствия, во время допроса один из арестованных, Олег Алексеев, „выбил себе глаз, якобы пытаясь покончить с собой“. Даже если он действительно пытался покончить с собой во время следствия, разве это ни о чем не говорит? Арестованные террористы – почти дети. А на их поломанных жизнях власти пытаются строить образ внутреннего врага.

До чего все похоже! У комсомольцев – пытающийся покончить с собой Олег Алексеев, у унсовцев – пытающийся поджечь себя в зале суда Олег Бойко. 15-го арестовали комсомольцев, а 26-го осудили членов УНА-УНСО.

Для власти, когда дела ее не так хороши, как хотелось бы, поиск внутреннего врага – один из лучших проверенных рецептов. И именно такой настойчивый поиск настораживает в последнее время. Особенно горько становится, когда молодые жизни – не более чем разменная карта в руках политиков, не более чем аргумент в руках власти.

(„Объектив-НО“, №3, 16 січня 2003 р.)

***

Защитники арестованных обвиняют сегодня спецслужбы Украины в выполнении заказа, ангажированности и предвзятости. По словам родственников заключенных в Одессе, милиция идет на все, чтобы добиться признания в террористической деятельности. У Андрея Яковенко зафиксирован сердечный приступ. Родственники россиянина Игоря Данилова сомневаются, жив ли он. Свидания с заключенными запрещены. Но многие из тех, кто знаком с ними, сомневаются в их причастности к террору, убийствам, грабежам. После того как в дело включились адвокаты, нанятые родственниками и Комитетом защиты политзаключенных, некоторые арестованные стали отказываться от подписанных ранее признаний. Обращает на себя внимание тот факт, что аресты были проведены накануне обсуждения Верховной Радой бюджета на 2003 год, в котором статья расходов на силовые ведомства должна была быть значительно урезана.

(„День“, №9, 18 січня 2003 р.)

***

Йтиметься про речі, що мали місце в Одесі та Миколаєві наприкінці минулого року. За даними СБУ, саме там і саме тоді „було встановлено існування конспіративно-терористичної групи. Її члени, зокрема активісти нового українського комсомолу, маючи ліво-радикальні погляди, планували повалення конституційного устрою та державної влади. На початковому етапі цією організацією планувалося створення на території південних областей Причорноморської Радянської Соціалістичної Республіки шляхом ведення партизанської війни“.

Якщо конкретніше, то йдеться про те, що група з 11 осіб, плекаючи плани перевороту, грабувала ювелірні магазини, ломбарди та пункти обміну валют, аби накупити собі зброю, вибухові пристрої і – гайда на Чорнобильську АЕС захоплювати владу. СБУ твердить, що на чолі „невловимих месників“ стояв перший секретар Одеського міського комітету ЛКСМУ Андрій Яковенко.

„Це помста за активну суспільну позицію комсомолу, за участь, зокрема, в акціях „Повстань, Україно!“, – говорить народний депутат України (фракція Компартії), лідер ЛКСМУ Андрій Поліїт і додає, що заарештованих комсомольців б’ють у слідчому ізоляторі. За словами депутата, випущена під підписку неповнолітня дівчина, яку взагалі ніхто не мав права затримувати, розказувала про удари по нирках і по животу, про тягання за волосся коридорами СБУ. Її свідчення документально засвідчені. Що ж до решти обвинувачених, то всіх осіб, чиї імена фігурують в справі, ретельно обшукували, але нічого кримінального в їхніх кишенях та помешканнях знайдено не було, тобто не було й підстав для тримання їх під вартою, наголошує Поліїт. Водночас арешти продовжувалися, причому відбувалися вони з неабияким поспіхом – комсомольців „брали“ прямо у спортивному клубі або під час занять. Про жодні вагомі підстави для подібних дій з боку слідства годі й говорити. Наразі від комсомольців очікується одне – „цариця доказів“, добровільне зізнання у злочині...

До справи „партизанів“ була ще справа з нейтралізацією чернігівських „грибників“...

Проведемо експеримент – до абревіатури „СБУ“ доберемо якомога більше асоціацій. Ось мій ряд: Юрій Мозола, замах на Наталю Вітренко, „грибники“, події 9 березня. Що ж до справи „грибників“, народженої ще за часів Леоніда Деркача та доведеної до суду Володимиром Радченком, то „одеські експропріатори“ виглядають відвертим мавпуванням, пласким і нецікавим. Раніше були вороги народу, психи, що зводили наклеп на радянський лад, а тепер з’явились „терористи“, які цей самий радянський лад обожнюють і мріють відновити шляхом партизанської війни...

(„Україна молода“, №9, 17 січня 2003 р.)
 Поділитися