MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До справи Олександра Кирилюка (Чернівці)

08.04.2004   

«Звичайний фашизм». Таку назву мало журналістське розслідування Роксани Гедеон, опубліковане «Сільськими вістями» 30 травня цього року, в якому йшлося про звірства трьох чернівецьких правоохоронців — Бартюка, Сергія та Скворцова, — котрі звірячими методами вибивали із Олександра Кирилюка зізнання у крадіжці, до якої той не мав жодного відношення. У момент крадіжки, а сталася вона торік на Великдень, Кирилюк був у церкві, де його бачило багато людей. Однак, незважаючи на алібі, Кирилюка піддавали тортурам, а тодішнє керівництво чернівецької міліції, коли це стало відомо, намагаючись вийти сухим із води, стверджувало, що тілесні ушкодження у Олександра Кирилюка від того, що він «упав зі сходів».

21 липня Садгірський районний суд Чернівців виніс вирок у цій справі. Капітана Бартюка засуджено до 4 років позбавлення волі, а його спільників — до 3,5 років. Засуджених позбавлено звань та права протягом трьох років після відбуття покарання обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій представника влади. Їм інкриміновано перевищення службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки, та умисне нанесення тілесних ушкоджень. Суд, виносячи вирок, узяв до уваги, що у підсудних є на утриманні малолітні діти, і вони щиро розкаялись у скоєному — попросили вибачення у Олександра Кирилюка. Та, попри все, не полишає відчуття, що колишні правоохоронці все-таки відбулися легким переляком.

(«Сільські вісті», №95, 15 серпня 2003 р.)
Див. також — «Свобода», №35, 9-15 вересня 2003 р.

 Поділитися