MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова обурена умовами утримання людей у місцях позбавлення волі та ВТУ Криму й розцінює їх як різновид катувань.

09.04.2004   

Про це вона заявила на депутатських слуханнях про стан дотримання прав людини в автономії у Верховній Раді АРК.

Так, у Сімферопольському СІЗО, побудованому ще 1803 року і розрахованому на утримання 1,4 тис. чоловік, постійно перебуває в 1,5 разу більше засуджених і осіб, узятих під варту. Сьогодні в місцях позбавлення волі в автономії налічується 4320 чоловік.

Крім того, на обліку у відділі кримінально-виконавчої інспекції перебуває 8,3 тис. чоловік. Водночас у Криму функціонують 17 ВТУ, розрахованих на 650 чоловік. Ізолятори Сак, Красноперекопська, Керчі, Євпаторії, Севастополя, спецприймальник Сімферополя та інші спецустанови, зазначила Н.Карпачова, “за умовами нагадують просто середньовіччя і становлять реальну небезпеку не лише для тих, хто там перебуває”. Приміром, в Алушті через такі “казематні, середньовічні умови” занедужав на туберкульоз і сам начальник ВТУ.

Як повідомила омбудсман, здебільшого ці камери переповнені, напівтемні, “нагадують просто бетонний мішок”, іноді там немає вікон, обмежений доступ до питної води. Люди місяцями не виходять на прогулянки, ув’язнені позбавлені будь-якого зв’язку з зовнішнім світом та рідними. У більшості ВТУ годують один раз на добу, а в кімнатах для затриманих люди, як правило, харчуються лише за рахунок родичів. Без передач людина просто приречена на голод, підкреслила вона.

Особливо багато серйозних недоліків у Севастопольському ВТУ. За санітарними нормами, в ізоляторі мають утримуватися 82 особи, фактично ж середньодобова наповнюваність за 2003 рік становила 206 осіб.

Головною причиною наявності великої кількості осіб у місцях позбавлення волі Н.Карпачова вважає невиправдано широке застосування в Україні такого запобіжного заходу, як взяття під варту, повідомило агентство УНІАН.

(“Зеркало недели”, №3, 24-30 сiчня 2004 р.)

 Поділитися