MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Донецькi суддi готовi вiдмовитися вiд позову в Європейському судi у разi повернення їм боргiв з зарплати.

09.04.2004   
Подальший розвиток подій у справі стосовно невиплати зарплатні суддям Апеляційного суду Донецької області.

37 суддiв Апеляцiйного суду Донецької областi, якi звернулися до Європейського суду з прав людини у Страсбурзi з приводу невиплати заробiтної плати i порушень їхнього права на справедливий суд, готовi вiдкликати свiй позов у разi погашення їм заборгованостi з зарплати - ця ганебна та абсурдна для будь якої поважаючої себе країни ситуація, коли судді змушені подавати в суд на державу, дуже чітко показує стан справ у нашій країні. Але тим не менш, їх дії абсолютно правильні – якщо нічого не робити, то нічого і не зміниться.

У четвер закiнчився термiн, визначений Європейським судом для надання суду i заявникам письмово викладеної позицiї держави Україна щодо позову суддiв Донецького Апеляцiйного суду.

За інформацією з Донецького Апеляцiйного суду, письмових пояснень вiд держави суддi не отримали. Водночас у Донецьку вiдбулися переговори суддiв з представниками Верховного суду i Судової адмiнiстрацiї України. Голова останньої Карабань приїздив у Донецьк зі спеціальною місією – залякати суддів. Коли тактика залякування не спрацювала, він за чутками, почав обіцяти золоті гори, правда у майбутньому – просто кажучи, хотів “кинути” суддів на “бабки”.

Як повiдомив один з суддiв-позивачiв, керiвництво Верховного суду України поiнформувало заявникiв, що держава виплатить їм борги з зарплати найближчим часом. За словами спiврозмовника агентства, суддi готовi зняти свої претензiї тiльки тодi, коли борги з зарплати будуть повнiстю погашенi (одразу видно досвід спілкування з високопосадовцями: їх словам ніхто не вірить).

“Якщо грошi прийдуть, ми напишемо заяву про те, що ми їх отримали. А вiдшкодування моральної шкоди ми не будемо вимагати вiд держави”, – сказав кореспонденту агентства суддя Михайло Горшков. За його словами, три днi тому група суддiв Донецького Апеляцiйного суду направила до Страсбурга додаткову заяву “про вiдшкодування моральної шкоди”, однак у разi повернення заборгованостi вони готовi зняти всi претензiї до держави.

Держава заборгувала суддям за 1999-2001 роки в середньому 10-мiсячну заробiтну плату. З цього приводу суддi зверталися до Печерського районного суду Києва з позовом до Мiнiстерства фiнансiв України. Суд визнав вимоги суддiв правомiрними i постановив стягти заборгованiсть з Мiнфiну на користь суддiв. Однак Мiнiстерство фiнансiв України судове рiшення не виконало.

У сiчнi скаргу 37 суддiв Донецького Апеляцiйного суду прийняв до розгляду Європейський суд. Цю справу визнано прiоритетною i призначено до розгляду в прискореному порядку.

Інтерфакс

 Поділитися