MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Для ЗМІ представлено новий законопроект про моніторинг

14.04.2004   
За думкою розробників (ІнАУ, УІС, “Харківська правозахисна група” і УСПП), цей законопроект повинен слугувати альтернативою тому варіанту, що розроблений СБУ, про антидемократичну спрямованість якого ми вже неодноразово писали в бюлетені.

За думкою розробників (ІнАУ, УІС, “Харківська правозахисна група” і УСПП), законопроект повинен слугувати альтернативою тому варіанту, що розроблений СБУ.

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Валерій Лебедівський у п’ятницю 26 березня вніс до парламенту законопроект “Про перехоплення і моніторинг телекомунікацій”, який визначає правові основи перехоплення і моніторингу при проведенні оперативно–розшукової, розвідувальної і контррозвідувальної діяльності і досудового слідства.

Про це йшла мова на прес-конференції МГО “Міжнародна Ліга захисту прав громадян України” і Всеукраїнської громадської організації “Українське Інтернет-співтовариство”.

Відповідно до законопроекту, передбачається створення системи автоматизованого дистанційного перехоплення телекомунікацій – захищеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення, до якої підключені технічні засоби перехоплення, встановлювані безпосередньо на мережах операторів зв’язку, дозвільні термінали, встановлені в судових органах, що видають дозволи на перехоплення, оперативні термінали, встановлені в оперативних підрозділах правоохоронних органів, і протоколюючі термінали, встановлені у Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини (омбудсмена).

При цьому Служба безпеки України (СБУ) одержує повноваження спеціального уповноваженого органу з питань перехоплення і повинна організувати створення вказаної системи автоматизованого перехоплення, має право одержувати від операторів зв’язку інформацію технічного характеру, здійснювати контроль над роботами, пов’язаними з розробкою і впровадженням системи дистанційного перехоплення, визначати порядок розробки, використання і модернізації таких систем.

Термін перехоплення не може перевищувати 6 місяців (для порівняння: Франція – 4 місяці, Німеччина – 3 місяці, Фінляндія і Швеція – місяць). Перехоплення застосовується виключно до фізичних осіб, які підозрюються в скоєнні або організації тяжких і особливо тяжких злочинів. Відповідно до законопроекту, особа, стосовно якої застосовувалося перехоплення, має бути інформована про терміни перехоплення і зміст перехопленої інформації.

Крім того, омбудсмен повинен щороку публікувати статистичну звітність про перехоплення телекомунікацій в Україні в газеті “Голос України” і інших ЗМІ.

Законопроект, в розробці якого активну участь взяли “інтернет-асоціація України” (ІнАУ), громадська організація “Українське Інтернет-співтовариство” (УІС), “Харківська правозахисна група” і Український союз промисловців і підприємців (УСПП), внесений як альтернативний по відношенню до законопроекту “Про моніторинг телекомунікацій” (внесений Кабінетом Міністрів), який зараз знаходиться на розгляді парламенту і дістав негативну оцінку Комітету з євроінтеграції.

Законопроект, розроблений КМУ, на жаль, не відповідає нормативним актам Європейського Союзу і Ради Європи у сфері захисту прав людини.

Ухвалення цього законопроекту приведе до неможливості подальшої інтеграції України в європейські процеси. Саме тому ми пропонуємо замінити його законопроектом, який підготовлений з участю громадськості. При цьому наш законопроект забезпечує спецслужбам можливість ефективно виконувати свої функції”, – вважає В.Лебедівський. “Наш проект враховує досвід, накопичений країнами Європи, і сприяє європейській інтеграції”.

Відповідно до висновків парламентського Комітету з євроінтеграції, в проекті, розробленому СБУ, відсутні обмеження щодо термінів проведення моніторингу, не передбачені гарантії проти зловживань з боку працівників правоохоронних органів, оскільки контроль над відповідним підрозділом СБУ здійснює інший підрозділ цієї служби. Відсутній також контроль і публічна звітність правоохоронців про кількість перехоплень і їх ефективності”. Голова виконавчої ради УІС Ігор Дядюра заявляв, що в законопроекті СБУ “Про перехоплення і моніторинг телекомунікацій” “розосереджені функції з перехопленню так, щоб вони не концентрувалися в одних руках”. Усунена також неприпустима ситуація, за якою орган, що здійснює повноваження перехоплення, при цьому контролював би сам себе, як це прописано в урядовому законопроекті “Про моніторинг телекомунікацій”.

У законопроекті УІС “Про перехоплення і моніторинг телекомунікацій” запропонований інший державний орган, який забезпечує координацію технологічної сторони перехоплення (взаємодія з операторами, ліцензування тощо). Ним, на думку розробників, повинен бути Державний комітет зв’язку та інформатизації, а не СБУ.

УНІАН
http://maidan.org.ua


 Поділитися