MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Академія української преси черговий раз оприлюднила дані моніторингу політичних новин провідних українських телеканалів

15.04.2004    джерело: (“Без цензури”, №11, 19 березня 2004 р.)

Матвій Верес:

За словами організаторів проекту, минулий місяць в інформаційному просторі позначився посиленням однобічності висвітлення подій в Україні. Таку тенденцію експерти АУП пояснюють запровадженням нової інформаційної політики на каналах. Зокрема, як зазначив учасник проекту доктор соціологічних наук Сергій Макєєв: «Протягом останнього часу відбувся тихий перехід до нової інформаційної політики напередодні президентських виборів. Я думаю, що основна мета цієї політики в тому, щоб представляти нинішній інформаційний простір максимально політично гомогенним (однорідним)». 

Згідно з проведеним дослідженням, лідери опозиції дедалі частіше з’являються у випусках новин, але переважно в негативному контексті. Очолюють рейтинг уваги серед політичних персон чільні представники влади.

Із кожним місяцем ми дедалі частіше можемо побачити на екранах лідерів «Нашої України» та БЮТ, але це не означає, що так само ми можемо почути їхню точку зору з якоїсь проблеми. Порівняно з груднем, опозиція отримує більше ефірного часу в новинах, проте частка синхрону в лютому є значно меншою. Помітно більше прямого ефіру у представників СПУ, менше – у лідерів КПУ та «Нашої України».

За словами президента АУП Валерія Іванова, нині аудиторія менше отримує об’єктивної інформації про події в Україні. Головним і незмінним ньюсмейкером залишається Президент. Ще в грудні частка новин, які варто було б розглядати з різних перспектив, скоротилася вдвічі (з 20 відсотків до 10) і зостається незмінною протягом останніх двох місяців. Тобто представлені нам політичні події позбавлені контроверсійності і є однобічними.

 Поділитися