MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Слухання тиші. Радіо «Континент» закрили. Його директор Сергій Шолох рятується від політичних переслідувань за кордоном

15.04.2004    джерело: (“Україна молода”, №42, 5 березня 2004 р.)

Олена ЗВАРИЧ:

Одним влучним пострілом було вбито всіх «зайців»: «пристави» з Укрчастотнагляду зняли 20-кілограмовий передавач — і замовкли в Україні Бі-Бі-Сі, «Німецька хвиля» «Польське радіо», «Голос Америки», «Громадське радіо», а також вигнана з ефіру «Довіри» «Свобода», яка планувала знайти прихисток на хвилях радіо «Континент». «Ворожим голосам» слід було б «розкладати яйця в різні кошики», але річ у тім, що в цій країні, окрім «Континенту», ніхто не хотів їх брати. Після останніх подій на радіо «Континент» уже остаточно стало зрозуміло: надавати медійний притулок західним голосам і вільним радіо не тільки небажано, а й небезпечно для здоров’я. Директор «Континенту» Сергій Шолох рятується від політичних переслідувань за кордоном в одній з європейських країн.

3-му березня 2004 року, коли зо два десятки чоловіків з Укрчастотнагляду та дюжина міліціонерів прийшли на радіо «Континент» і, не пред’явивши жодного судового вердикту, вилучили передавач, передували зовсім невеселі детективні події.

Позаминулої неділі Сергій Шолох зателефонував мені додому і схвильовано випалив: треба зустрітися, хочу розповісти дещо для твоєї газети: «На «Континент» так «наїхали», як ще ніколи не бувало, по телефону більше сказати не можу». Я запропонувала: «Приїзди до мене, поговоримо». За пару годин ми знов стелефонувалися, Сергій коротко сказав, що йому погрожують, але «до ранку попустить», а там видно буде. Через день Шолох вирішив про всяк випадок виїхати з дому і ночувати то в одного, то в іншого приятеля. По телефону він пояснив, що «справи дуже серйозні».

З’ясувалося, що позаминулої суботи, пізно ввечері, директора радіо «Континент» намагалися схопити невідомі, які назвалися представниками міліції й запевняли, що мають постанову на примусовий допит Шолоха. Від такого «щастя», як примусовий допит, Шолоху вдалося відкараскатися найдоступнішим і, мабуть-таки, найправильнішим способом — просто втекти. Приблизно за чотири дні опісля з керівником маленького, але «балакучого» радіо провели роз’яснювальну бесіду інші, вже цілком реальні люди: Валерій Воротник, екс-редактор колись опозиційної черкаської газети «Антена», який різко перейшов «на інший бік барикад» і тепер є помічником помічника Медведчука — депутата Нестора Шуфрича, та колишня адвокат Шолоха, екс-правник Інституту масової інформації Марія Самбур, вигнана з IМІ за дивне поводження з листами покійного полковника міліції Ігоря Гончарова, звинувачуваного в причетності до вбивства Гії Гонгадзе. (Марія Самбур, як пам’ятаєте, першою оприлюднила листи «перевертня» Гончарова; як з’ясувалося трохи пізніше, ця пані викинула з листів кілька абзаців, у яких міліціонер звинувачував Президента у причетності до знищення Гонгадзе). Не секрет, на чому акцентує й «Українська правда», що обох цих людей вважають «агентами Віктора Медведчука». Власне, Сергій Шолох не називав ці прізвища у розмові з журналістами «УП», лише натякнув. Прикметно, що факт розмови з директором «Континенту» підтвердив і Воротник у вчорашньому листі до «УП». Бесідували візаві, фігурально кажучи, про ситуацію зі свободою слова в Україні, конкретно, як свідчить Шолох в інтерв’ю «УП»: «Вони сказали, що мені кінець, якщо я запущу в ефір «Свободу». Водночас запропонували співпрацю: якщо я перейду на їхній бік, то вони вирішать усі проблеми». У результаті Сергій Шолох таки перейшов на інший бік, але — на інший бік кордону. Тепер він не знає, коли повернеться на Батьківщину.

Отже, влада вийшла на прю з маленьким радіо, яке не обмежилося транслюванням чудового джазу по вечорах, а й надало слово неупередженим радіостанціям, котрі зі зрозумілих причин не є рупорами вулиці Банкової. І що, здавалося б, владi до «дрібнокаліберного» радіо, коли «в кишені» — чотири потужні загальнонаціональні канали, які несуть новини про Президента та необхідність політреформи в оселі кожного українця?! Схоже, логіка політкоректності вже не спрацьовує. Діє логіка впертої сили, про доцільність якої в рік президентських виборів ніхто навіть не замислюється. Ну, хочуть певні люди з (о) на хвості, аби «Свобода» не мовила в Україні! Тому й готові стерти на шляху до своєї забаганки всіх інших істот медійної популяції. Навряд чи хтось на Банковій отримає політичні бонуси від знищення радіо «Континент», а, швидше, лише одні клопоти з поданням опозиційних політиків до Генпрокуратури (такий запит учора підготував депутат «Нашої України» Микола Томенко) та зверненням стурбованого Заходу з приводу нещасної долі вільнодумного радіо. Словом, нищення «Континенту» виглядає в сенсі політичному як надзвичайно тупий крок влади.

Звісно, «Континенту» можна дорікнути тим, що він не має дозволу на використання частоти, на якій мовило це радіо. Ясна річ, що саме відсутністю права на цю частоту скористався «Укрчастотнагляд» за порадою «старших братів» з більш високих державних структур. Але кидається у вічі дивно обраний час старателів за законність у ефірі: чому, хочеться запитати в «Укрчастотнагляду», вони три роки поспіль не боролися з беззаконням, чому досі потурали «Континенту», адже сприяння беззаконню — це теж порушення закону, чи не так? Це нехитре питання ми таки адресували згаданій структурі. Та «Укрчастотнагляд» учора мовчав так само, як і позбавлене ним «язика» радіо «Континент». В інформаційно-аналітичному управлінні цієї структури «УМ» сказали, що ввечері всі пояснення з’являться на відомчому сайті.

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Посол США В Україні Джон Гербст сподівається, що найближчим часом радіо «Континент» зможе відновити свою роботу в ефiрі, в іншому разі буде підготовлено спеціальну заяву з цього приводу. Про це, передає «Українська правда», амбасадор заявив, перебуваючи вчора в Ялті. «Я сподіваюся, що ця радіостанція незабаром відкриється і продовжить передавати радіо «Свобода», — резюмував посол.

Сподівання на швидке відновлення мовлення «Континенту» висловило й керівництво поважної британської радіостанції Бі-Бі-Сі, передачі якого теж транслювалися «Континентом».

 Поділитися