MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна без свободи слова

15.04.2004    джерело: («Поступ», 8 березня, 2004-03-10)

Юрій ТИШКУН:

Міжнародні журналістські організації засуджують закриття незалежного радіо "Континент" і погрози його керівництву, які виникли через згоду радіостанції ретранслювати програми радіо "Свобода" та інших міжнародних радіомовників. Одночасно Сполучені Штати висловили свою стурбованість нерозкриттям подробиць загибелі керівника полтавської радіокомпанії ЮТА, який погодився транслювати радіо "Свобода" на Полтавщині.

Свої заперечення проти закриття радіо "Континент" уже висловили Міжнародна федерація журналістів, "Репортери без кордонів" та радіо "Голос Америки". Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) Адан Вайт зазначив з цього приводу, що його організація розглядає закриття радіостанції як "явно репресивну акцію режиму Кучми щодо незалежного ЗМІ". МФЖ розглядає закриття "Континенту" як другу акцію після того, як було припинено трансляції радіо "Свобода" на радіо "Довіра" два тижні тому.

МФЖ особливо наголосила на тому, що Сергій Шолох, директор незалежного радіо "Континент", залишив країну після того, як він "мав погрози від представництва СДПУ(о), яку очолює голова президентської Адміністрації Віктор Медведчук". Щобільше, організація наголосила на тому, що вона має ці справи під контролем і регулярно доповідає про їх стан керівництву Європейського союзу.

Зі свого боку міжнародна журналістська організація "Репортери без кордонів" оцінила події навколо "Континенту" як чергову спробу влади змусити замовкнути радіостанції, відомі своєю критикою вищих чиновників.

"Репортерів" особливо стурбував той факт, що радіостанцію позбавили ефіру саме тоді, коли вона вирішила "дати притулок" іншому переслідуваному радіо — "Свободі". Цю міжнародну організацію, як і український Інститут масової інформації, турбує те, що такий стан свободи слова в Україні є саме напередодні президентських виборів.

"Репортери без кордонів" пропонують власний спосіб вирішення конфліктної ситуації. По-перше, відновити трансляції радіо "Континент" в Україні і не перешкоджати його роботі надалі, а по-друге, зачекати на рішення Європейського суду з прав людини, на розгляді в якому зараз перебуває позов радіо "Континент" до української влади, і вже на основі його рішення вирішити конфлікт влади та радіо.

З боку радіо "Голос Америки" про закриття радіо "Континент" говорив його директор Дейвід Джексон, який в офіційній заяві засудив не лише сам факт припинення трансляції, але й конфіскацію технічного обладнання радіо "Континент". Він зазначив, що "Голос Америки" заслужив міжнародну репутацію надійного та збалансованого джерела інформації, тож припинення його трансляції не лише суперечить праву українців на інформацію, але й зашкодить "процесу становлення громадянського суспільства та розвитку демократичних інституцій в Україні". Зазначимо, що радіо "Голос Америки" було одним із міжнародних мовників, які здійснювали трансляції на закритому радіо "Континент".

Одночасно з’явилась і ще одна заява уряду США, який висвітлив справу радіо "Свобода" з іншого погляду. В оприлюдненій заступником речника Держдепартаменту Адамом Ерелі заяві Америка нагадала про останній факт загибелі журналіста в Україні й наголосила, що "питання смерті журналістів за підозрілих обставин, а також позбавлення слова вільних медіа в Україні є причиною серйозного і постійного занепокоєння для уряду США".

США стурбувала загибель у автомобільній аварії директора полтавської телерадіокомпанії ЮТА Георгія Чечика, який погодився ретранслювати радіо "Свобода" на хвилях власної радіостанції. Держдеп повідомив, що він не володіє фактами, які стосуються подробиць його смерті, однак вимагає, щоб ця трагедія, як і інші випадки смерті журналістів — Георгія Ґонґадзе, Ігоря Александрова, Володимира Карачевцева та інших — були прозоро розслідувані.

Щобільше, Америка висловила підтримку прагненням деяких українських політиків, зокрема голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, які закликають повністю розслідувати цей випадок загибелі журналіста.

 Поділитися