MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нещодавнє закриття «Радіо «Континент» викликало великий резонанс — гостру реакцію з боку Держдепартаменту США, Європарламенту, міжнародних журналістських організацій

15.04.2004    джерело: («День», №51, 23.03.2004)

Припинення мовлення пов’язали з наміром «Континенту» транслювати «Радіо «Свобода». Минулої середи голова Державного комітету з телебачення і радіомовлення Іван Чиж, виступаючи перед представниками дипкорпусу, акредитованого в Україні, зазначив, що сьогодні в будь-якому конфлікті, в якому задіяні ЗМІ, намагаються звинуватити владу. «Кожен конфлікт із законом, коли та або інша радіостанція не хоче повертати борги або період її ліцензії закінчується, подається в інтерпретації, наче влада там присутня, що це все інспіровано владою. Це абсурд. Це абсолютно не відповідає дійсності», — запевнив дипломатів Іван Чиж. Під час зустрічі з дипломатами голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Борис Холод також стверджував, що Україна надає рівні можливості працювати будь-яким іноземним компаніям. На підтвердження цього, повідомляє Інтерфакс-Україна, він навів такі цифри: Бі-Бі-Сі зараз працює у восьми регіонах, «Німецька хвиля» — в чотирьох, «Радіо «Свобода» — в Сімферополі, Тернополі та інших регіонах, «Голос Америки» — у п’яти регіонах, Міжнародний канадський радіомовний канал також працює на частоті Національної радіокомпанії». А на початку минулого тижня «День» звернувся до Бориса Холода з пропозицією офіційно відповісти на кілька запитань: 1. Чим керувалися в Нацраді, приймаючи рішення про закриття «Континенту» та «перекриваючи» таким чином мовлення «Радіо «Свобода»? 2. Чи розуміють у цьому державному органі, яких репутаційних втрат у діалозі із Заходом було завдано Україні у зв’язку з цим інцидентом? 3. Чи є аргументи щодо наявності в «Континенту» фінансових проблем і закінчення терміну ліцензії позицією всієї Нацради або лише позицією самого Бориса Холода? 4. Як би голова Нацради прокоментував поширену його заступником Віктором Шевченком заяву про те, що Нацрада не приймала і не подавала до будь-яких інстанцій жодних звернень стосовно «Континенту» (а саме на звернення Нацради посилався «Укрчастотнагляд» при закритті радіостанції)? Отриману редакцією відповідь наводимо нижче.

Борис ХОЛОД, голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення:

— У відповідь на ваш запит, на жаль, чогось нового, окрім того, що вже прозвучало в телерадіоефірі та відповідних роз’ясненнях у пресі, повідомити не можу. Якщо ви уважно стежили за матеріалами ЗМІ, то, напевне, звернули увагу, що згідно з рішенням колегіального позавідомчого конституційного органу в сфері електронних ЗМІ, яким є Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, від 13.04.2001 р., ТОВ «Центр засобів масової інформації «Медіа-центр» (радіо «Континент») не визнано переможцем конкурсного відбору на частоті 100,9 МГц у м. Києві.

Суди різних інстанцій, до яких звертався пан Шолох, визнали результати конкурсу правомірними. Отже, радіо «Континент» ще кілька років тому, згідно з рішенням судових органів, мало поступитися місцем ТРО — переможцю. У даному випадку це — АТ «Онікс».

У мене, як і у вас, також виникає запитання, чому це не було зроблено раніше? Національна рада, дійсно, неодноразово в різних формах, зокрема і у своїх звітних документах, вказувала на неприпустимість тривалості даного порушення.

Посилання ж «Укрчастотнагляду» на одне із останніх наших нагадувань про приведення ефіру на частоті 100,9 МГц у м. Києві у відповідність до прийнятих рішень Нацради та судових інстанцій, а не на саме рішення є не зовсім коректним.

Іще раз з усією відповідальністю заявляю: Національна рада згідно з обов’язками, які на неї покладено, покликана забезпечувати порядок у ефірі. Якщо ви вважаєте, що самовільне захоплення каналів і частот є для якоїсь із країн явищем звичайним, прошу назвати мені таку країну. А підміна поняття виконання норм закону категоріями «порушення свободи слова» є не чим іншим, як тиском на Національну раду та органи правопорядку в Україні.

 Поділитися