MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Розберіться з «драконами», закликає українську владу Міжнародна федерація журналістів

15.04.2004   

Іван ДІДУШОК:

Несприятлива ситуація зі станом свободи слова в Україні постійно знаходить своє відображення у відгуках міжнародної спільноти. Днями Міжнародна федерація журналістів розповсюдила заяву, в якій висловила глибоке занепокоєння справами загибелі журналістів, у розслідуваннях яких до цього часу не розставлено крапок: це, зокрема, убивство редактора «Української правди» Георгія Гонгадзе, головного редактора газети «Собор» Володимира Єфремова, котрий загинув влітку в ДТП, перед тим як мав дати свідчення у справі Лазаренка, дивна смерть репортера «Кур’єра» Володимира Караченцева, якого знайшли повішеним на ручці холодильника тощо.

Серед останніх нерозслідуваних смертей українських журналістів, повідомляє сайт Інституту масової інформації, найбільше занепокоєння МФЖ викликає нещодавня загибель у ДТП гендиректора полтавської ТРК «ЮТА» Георгія Чечика. Як виявилося, він їхав у Київ на переговори щодо мовлення Радіо «Свободи» на хвилях своєї компанії. А перед цим, 16 лютого, до очолюваної Чечиком ТРК «ЮТА» та її підрозділу, радіо «Полтава полюс», увірвалися представники клубу східних єдиноборств «Дракон» і, повимикавши комп’ютери, вивели з офісу журналістів. «Бійці», повідомляє ІМІ, мотивували свої дії документом, який надав Фонд державного майна міста Полтави. У ньому йшлося про те, що термін оренди приміщення у ТРК «ЮТА» закінчився і приміщення здане в оренду «Дракону».

Загибель Чечика приголомшила всю журналістську спільноту, наголошує Міжнародна федерація журналістів. «Уряд Леоніда Кучми має покласти кінець непорозумінням та прояснити обставини інших вбивств, — зауважив генсек федерації Айдан Уайт. — Це остання помітна жертва дорожньої аварії або смерті за непевних обставин за останні роки. Ми мусимо бути впевненими, що Чечик не був жертвою якогось більш підступного наміру».

(“Україна молода”, №44, 10 березня 2004 р.)

Див. також — ЛІГАБізнесІнформ, украинская Сеть деловой информации, 09.03.2004

 Поділитися