MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Візит делегації Парламентської асамблеї Ради Європи в українських ЗМІ висвітлюється по «темниках», стверджує голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко

15.04.2004    джерело: («Україна молода”, №9, 20 січня 2004 р.)

«Побіжний аналіз повідомлень українських телеканалів щодо візиту делегації ПАРЄ свідчить, що керівники інформаційного простору грубо підставляють Президента України, примушуючи ЗМІ висвітлювати цей візит по темниках», — йдеться в коментарі «нашого» депутата, розповсюдженому прес-службою комітету.

Як зазначає Томенко, 16 січня, за день до приїзду європейських гостей Ханне Северінсен та Ренати Вольвенд, повідомлення про їхній візит на найбільших національних телеканала «збігалися ледве не слово в слово». Зокрема, як сказано в повідомленні прес-служби комітету, синхрон програми «Подробиці» телеканалу Інтер звучав так: «В письме на имя руководителя украинской делегации в ПАСЕ говорится, что докладчики планируют общаться с представителями только 4 из 12 парламентских фракций — «Нашей Украиной», БЮТ, СПУ и КПУ». «Вісті» каналу УТ-1 зазначали, що «Генеральний секретар ПАРЄ Бруно Халлер надіслав голові української делегації у ПАРЄ Борису Олійнику листа, в якому просив посприяти організації цього візиту. Серед прохань — організація зустрічей... Але в листі названо лише 4 фракції — «Наша Україна», КПУ, СПУ, БЮТі». Телевізійна служба новин телекомпанії «Студія 1+1» повідомляла, що «Генсек Ради Європи звернувся до голови української делегації в цій організації Бориса Олійника з проханням посприяти членам Моніторингового комітету Анні Северiнсен та Ренаті Вольвенд в організації зустрічі в Києві з представниками «Нашої України», Компартії, соціалістів та БЮТі... представники Ради Європи мають намір вислухати лише одну сторону українського політичного процесу».

Окрім того, як сказано в коментарі Миколи Томенка, на всіх цих телеканалах коментарі з приводу візиту делегації ПАРЄ взято лише у двох українських експертів — «пана Кулика, директора Центру досліджень громадянського суспільства, та експерта Київського центру політичних досліджень і конфліктології Толпиго» — обидва в тому ж дусі: мовляв, європейські гості мають намір вислухати лише одну сторону, і така упереджена позиція більше схожа на позицію прокурора чи обвинувачувача від опозиції, ніж на позицію «третейського судді».

Як наголошує Томенко, «своїми діями щодо висвітлення візиту делегації ПАРЄ українська влада наочно продемонструвала, що нехтує попередніми рекомендаціями цієї авторитетної європейської організації» щодо свободи слова, в чому доповідачки Ради Європи мають змогу переконатися особисто.

 Поділитися