MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

19 лютого 2004 року в Івано-Франківському міському суді завершилось слухання справи за позовом керівника обласної організації ВО “Батьківщина” Дмитра Шлемка до місцевої газети “Репортер”

15.04.2004    джерело: (“Вікна”, м. Калуш)
Юрко Кисіль:

19 лютого 2004 року в Івано-Франківському міському суді завершилось слухання справи під головуванням судді Галини Шалаути за позовом керівника обласної організації ВО “Батьківщина” Дмитра Шлемка до місцевої газети “Репортер” та автора статті “Хто не з нами, той проти нас, або “Псевдопатріоти почали пошуки ворогів народу”.

Позивач в позовній заяві вимагав спростування неправдивої на його думку інформації та відшкодування моральної шкоди в сумі 50 тисяч гривень. Суд відмовив Д.Шлемкові в задоволенні всіх позовних вимог, мотивуючи таке рішення тим, що автор оприлюднив у статті свої “оціночні судження” щодо діяльності політичного діяча – Дмитра Шлемка. Як відомо, в минулому році Верховна Рада України прийняла Закон щодо змін до Закону України “Про інформацію”, в статті 47-1 якого, зокрема, йдеться: “Ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Оціночними судженнями... є висловлювання, які не містять фактичних даних, зокрема, критика, оцінка дій... Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.”

До речі, це чи не перший в області прецедент, коли суд виніс рішення на основі нового законодавства України про ЗМІ, яке врахувало європейські стандарти в галузі свободи слова, зокрема, Європейську Конвенцію з основних прав і свобод людини.

До слова, цей же суд, але в особі судді Поповича, минулого року задовольнив позов міського голови Івано-Франківська З.Шкутяка до ТРК "3-я студія". Зіновій Шкутяк вимагав від телебачення 50 тисяч гривень моральної шкоди за розповсюдження інформації, що не відповідає дійсності .

Між іншим, в період слухання справи суддя Попович, який і виніс рішення, отримав від міськвиконкому квартиру. Апеляційний суд Івано-Франківська, хоч і не скасував рішення повністю, однак значно зменшив розмір відшкодування моральної шкоди.

А вже 25 лютого об 11 годині в міському суді слухатиметься справа за позовом народного депутата Романа Зварича до тієї ж "З-ї студії". В своєму позові Р. Зварич просить визнати інформацію, яка була оприлюднена 3-студією ще в лютому-березні 2002 року, неправдивою, такою що принижує його честь, гідність та ділову репутацію та вимагає від телерадіокомпанії відшкодування моральної шкоди в сумі... 10 мільйонів гривень. Чим викликані такі "апетити" народного обранця - чи спогадами про минуле в Сполучених Штатах, чи бажанням знищити місцеву телекомпанію - невідомо. Між іншим, останнє речення є оціночним судженням...

 Поділитися