MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нещодавно Броварський міський суд позбавив волі на три роки головного редактора газети «Друг читача» (агенція «Зелений пес») Руслана Солонця

15.04.2004    джерело: ("Без цензури", №8, 27 лютого 2004 р.)
Андрій Назаров:

Судові процеси над журналістами вже стали нормою в нашому суспільстві. Нещодавно Броварський міський суд позбавив волі на три роки колишнього співробітника опозиційного видання, нинішнього головного редактора газети «Друг читача» (агенція «Зелений пес») Руслана Солонця. Причина надто «вагома» – порушення режиму проходження випробувального строку.

Як повідомляє інтернет-видання «Майдан», кримінальну справу № 12-13032 проти Руслана Солонця порушили в грудні 2001 року після з’їзду «Русского молодежного движения Украины» (16 грудня 2001 р.), що входить до об’єднання «Русский блок». Тоді журналіст дістав завдання від редакції «Українського слова» висвітлити подію. Прийшовши в той час, як група невідомих у масках увірвалася в приміщення, де проходив з’їзд, Руслан потрапив в епіцентр бійки. Коли все закінчилося і члени з’їзду дізналися, що він кореспондент «ультранационалистической» газети «Українське слово», його звинуватили як співучасника нападу. Журналіста засудили за порушення «режиму» на три роки умовно. Це означає, що він не мав права залишати місто, мусив щотижня відмічатися в міліції.

Руслан знімав квартиру в Броварах, а коли приїхали господарі, він змушений був залишити її. Адже власники планували інакше використати приміщення. Його звинуватили в тому, що він без дозволу міліції переїхав. По-друге, Солонець потребував госпіталізації і тривалий час лікувався в Трускавці. Отже, його звинуватили і в грубому ігноруванні реєстрації за місцем проживання. Це й стало причиною ув’язнення на три роки.

Відповідно черговий раз, коли він їхав на судове засідання в Бровари, його заарештували. Журналіст навіть не попередив найближчих родичів, що збирається туди їхати. Лише сусід по камері після звільнення через день зміг передати, що Руслана рідні й друзі не побачать 3 роки... Жодної інформації, як і вироку суду, родичам не надали. Бачитися та листуватися з ним ніхто не має права, окрім адвоката.

Намагання дружини й брата оформити адвоката (відповідно до чинного законодавства) було проігноровано, відсутність адвоката на суді мотивувалася так: «...а це не потрібно». Таким чином, на сьогодні журналіста ізольовано від рідні, громадськості та можливої юридичної підтримки.

Ми будемо відстежувати, як розгортатимуться події в цій справі.

 Поділитися