MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Довкола свободи. "Біла книга" ставить запитання

15.04.2004    джерело: ("Кримська Свiтлиця"), №10, 05.03.2004)
2 березня в приміщені Інформаційного прес-центру відбулася презентація четвертого випуску щорічника "Біла книга кримської журналістики", видавцем якого є Комітет з моніторингу свободи преси в Криму. Зібраними в щорічнику матеріалами, документами та оцінками експертів автори намагалися змалювати дійсний стан свободи слова, свободи преси та дотримання прав журналістів в АРК у 2003 році. В передмові, зокрема, йдеться: "Минулий рік, як і попередні роки, був не простим для журналістів. Тиск, залякування, напади, переслідування, затримання - з усім цим зіштовхувалися у своїй роботі кримські журналісти. Втім, саме це і підштовхує останніх до самоорганізації - у 2003 році в Сімферополі була створена перша в Криму незалежна медіа-профспілка, яка увійшла до Всеукраїнського об’єднання незалежних медіа-профспілок".

Видання щорічника здійснене в рамках програми "Незалежний моніторинг свободи преси в Криму", яка реалізовувалася в 2003 році за допомогою Асоціації вільних журналістів Криму, Кримського Центру незалежних політичних дослідників і журналістів та за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження" і Фонду технічної співпраці при Посольстві Канади в Україні.

За словами Володимира Притули, голови Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, автори попередили читачів про те, що дослідження, висновки, викладені в збірнику, є в якійсь мірі суб’єктивними, проте на основі поданих фактів та документів кожний має можливість зробити власні висновки. "На мою думку, ситуація не покращилася, - зазначив він. - Так само журналістам погрожують, їх б’ють, так само слабо реагують правоохоронні органи на ці факти". Існує дуже багато фактів, коли журналістам перешкоджали у виконанні їхніх професійних обов’язків, проте прокуратурою не була порушена і не розглядалася жодна справа за відповідною статтею Карного кодексу України. (На сьогодні, як правило, усі напади на журналістів кваліфікуються як хуліганство або спроба пограбування). Також під час презентації "Білої книги" було відзначено, що про жодну резонансну "журналістську" справу громадськості нічого не відомо. Це особливо підкреслив від імені як видавців, так і колег-журналістів В. Притула: "Ми не заперечуємо факту, що всі ці неправомірні дії стосовно журналістів були здійснені не через їхню професійну діяльність, проте хотілося б, щоб ситуація була висвітлена чесно і відкрито". Під час збору матеріалів та досліджень для "Білої книги" було визначено, що найбільше фактів тиску на журналістів та інших протиправних дій проти працівників ЗМІ виявлено в регіонах Криму (Юлія ДОРОФЕЙ).

 Поділитися