MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Становище у слідчих ізоляторах, неналежне фінансування пенітенціарних установ може призвести до непередбачуваних тяжких наслідків

20.04.2004   
Прес-служба Генеральної прокуратури України ознайомила з невтішними висновками прокурорських перевірок, які підтвердили систематичні порушення конституційних прав громадян, вимог законодавства щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення в’язнів у слідчих ізоляторах Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Порушення конституційних прав громадян, вимог законодавства щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення в’язнів у слідчих ізоляторах Державного департаменту України з питань виконання покарань носять систематичний характер – до таких невтішних висновків вкотре приводять матеріали прокурорських перевірок.

Через переповнення слідчих ізоляторів, всупереч ст.11 Закону України “Про попереднє ув’язнення”, значна частина ув’язнених не забезпечена навіть спальним місцями. Фактично люди змушені відпочивати по черзі. Від 400 до 1300 осіб понад встановлені нормативи утримуються в слідчих ізоляторах АР Крим, Дніпропетровської, Луганської, Одеської, Полтавської, Харківської та Херсонської областей.

У слідчих ізоляторах утримуються особи, засуджені до довічного позбавлення волі, вироки щодо яких набрали законної сили, що суперечить вимогам частини 1 статті 150 Кримінально-виконавчого кодексу та Закону України “Про попереднє ув’язнення”. Це, зокрема, призвело до спроби втечі засуджених до довічного позбавлення волі, яке мало місце 5 березня поточного року в СІЗО №13 м. Києва.

Неналежне виконання органами внутрішніх справ вимог Закону України “Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз”, зокрема, забезпечення своєчасного, повноцінного та якісного обстеження осіб, які тимчасово тримаються у спеціалізованих установах і приміщеннях, сприяє стрімкому поширенню цього захворювання у слідчих ізоляторах та установах виконання покарань.

З 1994 року спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості хворих на туберкульоз, які надходять до слідчих ізоляторів. Захворюваність на туберкульоз у слідчих ізоляторах у 112 разів вища від середнього показника в державі. Станом на 1 квітня поточного року в установах кримінально-виконавчої системи трималося майже 11 тисяч хворих на активну форму туберкульозу, 1300 з яких перебувало у слідчих ізоляторах. У той же час у слідчих ізоляторах Київської, Кіровоградської, Луганської та деяких інших областей хворі на туберкульоз утримувалися спільно з іншими особами і без належної медичної допомоги.

Начальниками установ пенітенціарної системи, органами влади на місцях не вжито належних заходів щодо фінансового оздоровлення таких установ, поліпшення фінансування протиепідемічних заходів.

Керівнику Державного департаменту з питань виконання покарань внесено подання про усунення виявлених порушень закону. Про результати перевірок Генеральна прокуратура України поінформувала Кабінет Міністрів України з метою вжиття належних заходів до виправлення становища.

Прес-служба Генеральної прокуратури України
14.04.2004


 Поділитися