MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні майже найнижча заробітна платня в Європі

12.05.2004   
Автори звіту поставили лише дві країни нижче від України за рівнем оплати праці - Білорусь і Молдову.

Згідно зі звітом Федерації Європейських працедавців середня плата у європейців різниться від 28 євро за годину у Данії до 32 центів за годину у Молдові. Проте для нас найбільш неприємним став висновок стосовно України – маємо середню заробітну платню, рівень якої нижче тільки у Білорусі та Молдові.

Звіт визначає Данію як країну, де оплата праці найвища, і бере рівень цієї країни за максимальну позначку 100. Для Німеччини, яка у списку 5-та, ця сама позначка становить 63, для Британії, яка іде номером 9-тим – 58, а в Україні (44-ої у списку), позначка є 1.

Автори звіту поставили лише дві країни нижче від України за рівнем оплати праці – Білорусь і Молдову – і кажуть, що у Молдові, яка у самому кінці списку, середня оплата праці у 87 разів нижча за оплату праці у Данії.

Наскільки поганими новинами є цей звіт для країн, що опинились у його кінці?

Робін Чейтер, один з авторів дослідження каже, що звіт є умовним і не брав до уваги багатьох факторів, таких, як наприклад ціни та оподаткування.

«Ціни в Україні нижчі за ціни у Західній Європі. Цей звіт не є показником рівня життя у прямому, механічному сенсі. Ми також не брали до уваги оподаткування. Ми дивилися на рівень оплати не з точки зору пересічного громадянина, а з точки зору працедавця. І працедавців найбільше цікавить те, скільки треба платити працівникам у тій чи іншій країні.»

Звичайно, частково питання низьких цін вирішує малі українські зарплати у порівнянні до західних країн. Але видається дивним, що зарплати вище у країнах з приблизно однаковим рівнем цін: Росії, Грузії, Болгарії тощо.

Робін Чейтер також вважає, що розширення ЄСпозитивним чином вплине і на Україну.

«До певної міри, попри те, що Україна не є членом Європейського Союзу, завдяки двостороннім відносинам, та і тому простому факту, що Україна – така велика країна, вона теж розвиватиметься і посуватиметься ближче до ЄС, так само як Угорщина та Чехія робили це протягом останніх 10-ти років.»

Приклад для наслідування – Ірландія.

Робін Чейтер навів два приклади з Європейського Союзу: Португалія та Ірландія.

Португалія приваблювала інвесторів головним чином дешевизною своєї робочою сили, і тому, хоча спочатку її економічні перспективи були гарними, через недостатньо розвинене законодавство, бюрократію та несприятливу для бізнесу систему оподаткування та Португалія не змогла реалізувати надії, що покладались на неї.

З іншого боку – Ірландія, економіка якої лише 7-10 років тому була набагато менш розвиненою. Ця країна зуміла поміняти закони, розвинула сприятливе оподаткування і таким чином перетворилась на «тиг­рову» економіку ЄС.

Фахівець каже, що такі самі шанси і такий самий вибір стоїть зараз і перед новими членами ЄС, та і навіть перед Україною. Питання лише в тому, чи зможуть вони ним скористатись.

Федерація Європейських працедавців – організація, яка була створена 1989-го року на кошти Європейської Комісії. На сьогодні, вона є незалежною організацією. Компанії та корпорації, які належать до неї, розташовані по всьому світі.

http://bbc.co.uk/ukrainian/index.shtml

 Поділитися