MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У понеділок суд звільнив з-під варти міліціонера Івана Гуменюка, який у травні минулого року застрелив підлітка на проспекті Миру, що в обласному центрі.

22.05.2004   

Сніжана Андрійчук:

Як повідомив адвокат обвинуваченого Володимир Цуняк, це сталося у зв’язку з тим, що Апеляційний суд 9 березня скасував вирок інспектору ВДАІ Рівного Івану Гуменюку, і оскільки не ухвалив іншого запобіжного заходу, то його відпустили з-під варти, проте з підпискою про невиїзд.

Нагадаємо, 24 грудня минулого року міський суд Рівного виніс старшому інспектору державтоінспекції міста Івану Гуменюку вирок, за яким підсудний отримав три роки ув’язнення. Як розповіла державний обвинувач Оксана Федорова, у тексті вироку було сказано, що злочинець перевищив службові повноваження, які потягнули за собою тяжкі наслідки — смерть 14-річного підлітка. Суд оголосив, що в ніч з 20 на 21 травня 2000 року Іван Гуменюк, який ніс службу, помітив на одній з вулиць Рівного підозрілий автомобіль “Пежо-309” і вирішив переслідувати його. За кермом “Пежо” знаходився 14-річний Денис Матвійчук, крім того у салоні перебував пасажир.

Суд довів, що після переслідування обидві машини зупинилися, і що Матвійчук і пасажир вийшли з автомобіля. Після цього Гуменюк зробив шість пострілів з табельного пістолета Макарова. Одна куля стала для хлопця смертельною.

Івану Гуменюку інкримінували статтю 166 частину 3 Кримінального кодексу Української РСР 1960 року, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 12 років.

При цьому адвокат потерпілих Олександр Бражніков і адвокат підсудного Володимир Цуняк заявили про намір опротестовувати вирок в Апеляційному суді Рівненської області, що й сталося у вівторок, 9 березня.

Як повідомив одразу після судового засідання начальник відділу підтримання державного обвинувачення в судах Ігор Пилипів, у постанові Апеляційного суду зазначено, що справа направляється в місцевий суд Рівного на новий розгляд в іншому складі суду. За його словами, суд прийняв таке рішення, врахувавши скаргу потерпілої сторони, які вважають, що Іван Гуменюк заслуговує на більш суворе покарання, яке відповідало б ступеню важкості злочину. До цього тижня Іван Гуменюк, повідомив Іван Пилипів, залишався під вартою.

(“ОГО”, м. Рівне, 31 березня 2004 р.)

 Поділитися