MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нема кому служити у війську

22.05.2004   

Влад Ісаєв:

Більше половини призовників у Рівному користуються різними видами відстрочок, що дозволяє ухилятись від служби у війську. За словами начальника відділення призову Рівенського міського військового комісаріату Миколи Малявчика, це ускладнює процес якісного підбору молоді для проходження строкової служби, навіть незважаючи на те, що цьогорічна кількість призовників, яких мають набрати військкомати Рівенщини, зменшилася на сто чоловік.

Найбільше, як зазначив майор Малявчик, а це понад 35% юнаків, беруть відстрочки за станом здоров’я. Страждають призовники на різні хвороби: від викривлення хребта та плоскостопості до підвищеного тиску. Начальник відділу призову не виключає можливості, що таке погіршення стану здоров’я призовників зумовлене тим, що тепер для проходження строкової служби військкомати призивають юнаків, які народилися у 1986 році, тоді, коли трапилася катастрофа на Чорнобильській АЕС.

Крім того, за словами Миколи Малявчика, залишається складною ситуація щодо призовників, які навмисно ухиляються від служби у війську, виїжджаючи за кордон на заробітки або переховуючись у рідних чи знайомих. Таких молодих людей протягом минулого призовного року було майже сто.

("Рівне вечірнє", №23, 26-3-2004)

***

Роман Любера:

Статистика свідчить, що тільки один з п’яти призовників справді потрапляє на військову строкову службу. Незважаючи на це, план призову строковиків Буковина виконала на сто відсотків. Щоправда, не впоралися з нарядом Герцаївський, Глибоцький та Новоселицький райони. Про це йшлося на нараді у Чернівецькій облдержадміністрації щодо підбиття підсумків минулорічного призову.

За словами заступника голови ОДА, голови обласної призовної комісії Василя Кошмана, восени на службу до Збройних сил України облвійськкоматом було направлено 920 юнаків, на призовну кампанію витрачено майже 80 тисяч гривень. Щоправда, обласну призовну комісію хвилює низька якість молодого призову. Так, лише 48 юнаків мали на час призову вищу освіту, 404 — базову середню, 536 перед тим, як іти в армію, ніде не працювали і не навчалися, 1432 хлопців визнано торік не придатними до служби у Збройних силах за станом здоров’я. 125 юнаків не з’явилися на призовні дільниці, з них 58 — у Чернівцях. До того ж, 6 хлопців через кілька місяців служби в армії відправлено назад додому, 4 з них — з психічними відхиленнями.

А першого квітня 2004 року розпочинається новий весняний призов. Наразі в облдержадміністрації підписано розпорядження про проведення в краї чергової призовної кампанії. Голів райдержадміністрацій, військові комісаріати області зобов’язано створити до 1 квітня міські та районні призовні комісії та групи розшуку для доставки на призовні пункти громадян, які ухиляються від виконання загального військового обов’язку. Для керівництва і контролю за діяльністю районних та міських призовних комісій створено обласну призовну комісію. На обласну комісію покладається організація медичного огляду призваних на строкову військову службу до відправлення їх у військові частини, а також перевірка законності надання відстрочок від призову або звільнень від служби в армії.

У переддень нового призову, за словами обласного військового комісара Олександра Островського, з 5621 призовників, котрі перебувають нині на обліку в райвійськкоматах, лише 707 стовідсотково відповідають встановленим вимогам (йдеться про стан здоров’я, морально-ділові якості, освіта, схильність до правопорушень тощо). Зі 100 призовників лише 12 знають перші рядки українського Гімну, 8 — можуть описати Герб нашої держави.

(“Доба”, м. Чернівці, № 11, 19 березня 2004 р.)

Див. також — “Львівська газета”, 18 березня 2004 р.

 Поділитися