MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Вінниці відкрився регіональний центр документування тортур

22.05.2004   

Він є одним із чотирьох, які підтримав Міжнародний фонд «Відродження» у рамках проекту «Розробка інструментарію документування тортур, пілотний моніторинг тортур та жорстокого поводження, правові дії та стратегічна судова тяжба в чотирьох регіонах України». Такі ж центри розгорнуть діяльність в Луганську, Львові та Севастополі. Крім того, передбачається проведення у згаданих регіонах семінарів-тренінгів для лікарів, адвокатів, журналістів, правозахисників з методики документування тортур і принципів протидії їм.

Людям, які потерпіли від катувань, жорстокого поводження та інших незаконних методів ведення слідства з боку правоохоронних органів, буде надаватись правова допомога, зокрема, їхні інтереси за участю центрів представлятимуть у національних судах, а при необхідності — і в Європейському суді з прав людини.

Щоправда, як стало зрозуміло після короткої прес-конференції з нагоди відкриття центру, членам громадської організації «Вінницька правозахисна група», на яких покладено реалізацію проекту, спочатку доведеться зіткнутися із серйозними проблемами. Не секрет, що люди, які справді скоїли важкі злочини і перебувають під слідством, нерідко починають безпідставно обвинувачувати правоохоронні органи в катуванні, хоч насправді його не було, — для них це лише одна з форм захисту. В таких ситуаціях іноді важко відрізнити правду від вигадок, і це додасть ускладнень. Вочевидь, подолати труднощі допоможе випущений у Великобританії підручник Torture Reporting Handbook, переклад і видання якого українською мовою також передбачено проектом.

(“Україна молода”, №59, 31 березня 2004 р.)

Див. також — Корреспондент.net, 2 апреля 2004 г.

 Поділитися