MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення З’їзду підписантів Етичного кодексу українського журналіста до всіх журналістів України напередодні президентських виборів

26.05.2004    джерело: (“Україна молода”, №78, 28 квітня 2004 р.)

Через півроку народ України обиратиме свого Президента. Це формально, а по суті — обиратиме шлях розвитку суспільства і держави, як мінімум, на наступне десятиріччя. Якою ти хочеш бачити Україну, своє власне життя в ній, свою журналістську професію? Задумайся над цими словами, бо без тебе справжні вибори насправді не відбудуться. Голос кожного виборця у державі, яка прямує до демократії, — це цінність, особлива цінність — якщо його віддають на підтримку кандидата свідомо і вільно. Без твоєї участі неможливо забезпечити громадянам України їх право обирати главу держави: жоден з кандидатів не спроможний зустрітися з 36 мільйонами виборців; жоден iз кандидатів без твоєї участі не може доносити до людей свою правду, так само, як і свою брехню.

Від твого голосу, що звучить з телеекрана чи радіоприймача, від твоїх слів, одягнутих в офсет чи Інтернет, залежить майбутнє країни.

Ти можеш розділити її на Схід і Захід, спровокувати міжнаціональні або міжконфесійні конфлікти, — а можеш допомогти людям і регіонам об’єднатися заради спільної та гідної мети.

Ти можеш доносити до виборців міф та іміджеві образи кандидатів, відсторонено ретранслювати їх нездійсненні, популістські програми, а можеш інформувати людей про конкретні справи і результати діяльності кандидатів, а відтак — їх спроможність реально поліпшити життя людей після виборів.

Ти можеш не втриматися перед спокусами чи зламатися під тиском, — а можеш вистояти і залишитися вірним своїй професії журналіста, а не замовного піарщика.

Ти можеш стати на сторону влади чи опозиції, — а можеш залишитися понад політичним двобоєм.

Ти можеш відробляти чужі гроші, — а можеш заробляти своє ім’я.

Ти можеш нехтувати принизливими десятьма відсотками повної довіри населення до ЗМІ, — а можеш спробувати підняти цей відсоток.

Ти можеш позбавити виборця права на свідомий вибір, — а можеш повернути йому це, значною мірою, втрачене право.

Від рівня твоєї самоповаги і професійної гідності залежить, яким восени цього року буде вибір мільйонів, яким шляхом піде Україна, як швидко відбудуться зміни на краще всередині країни і як зміниться ставлення до неї у світі.

Саме від тебе, а не від кандидатів, партій та агітаторів залежить усе це. Бо саме тебе чують і читають мільйони. З тобою звіряють свої рішення і до тебе прислуховуються, віддаючи свої голоси.

На тобі лежить відповідальність за свідомий і вільний вибір. А відтак, твій голос — найважливіший.

Київ, 24 квiтня 2004 року.

 Поділитися