MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналіст Володимир Бойко заявив, що 9 квітня 2004 року в залі засідань Калінінського районного суду м. Донецьк його побили працівники міліції. Про це журналіст повідомив Інституту масової інформації

26.05.2004    джерело: («Львівська газета», 14 квітня 2004 р.)

Тарас Дяків:

Володимир Бойко передав ІМІ копію медичної довідки Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні, яка засвідчує, що в нього “забита грудна клітина справа, забитий правий плечовий суглоб, забите праве плече, забитий правий променево-зап’ястний суглоб, забите ліве плече, ушкоджені м’які тканини потиличної частини голови”.

Журналіст стверджує, що його побили в залі засідань під час розгляду кримінальної справи, порушеної проти керівника корпункту “Свободи” в Донецькій області Михайла Халаджі, якого притягнули до кримінальної відповідальності після того, як він розповів у інтерв’ю газеті “Остров” про бізнес найближчого оточення генерального прокурора України Геннадія Васильєва.

За словами Володимира Бойка, побиття могла спричинити публікація, в якій він навів аргументи на користь того, що в матеріалах справи знаходиться протокол судового засідання, можливо, сфальсифікований суддею Оленою Карпушовою, яка слухає справу. За інформацією журналіста, довідавшись про черговий приїзд пана Бойка, суддя Карпушова перед початком засідання 9 квітня 2004 року “викликала двох міліціонерів і наказала викинути кореспондента із зали судових засідань”.

Оскільки жодного процесуального документа щодо цього суддя не пред’явила й нічим не мотивувала свого розпорядження, журналіст відмовився залишити залу засідань, пояснивши, що виконує редакційне завдання, до того ж процес є відкритим, повідомляє ІМІ. Тоді за вказівкою судді працівники міліції побили Бойка безпосередньо в залі. Журналістові заподіяли тілесних ушкоджень і пошкодили ноутбук, повідомляє ІМІ.

Відразу ж після інциденту Володимир Бойко звернувся до прокуратури Донецької області з вимогою порушити за цим фактом кримінальну справу за перешкоджання законній журналістській діяльності. Нагадаємо, Володимир Бойко неодноразово заявляв про тиск на нього та його родину з боку генпрокурора Геннадія Васильєва.

Натомість голова Калінінського місцевого суду Донецька Володимир Ушенко спростовує інформацію Володимира Бойка. За його словами, “прийшла невідома особа, яка стала користуватися апаратом для запису в судовому засіданні”. “Цей чоловік заважав вести судове засідання, він став клацати ноутбуком та записувати”, – додав пан Ушенко. Голова суду також зазначив, що на процесі встановили правило: користуватися звукозаписувальною та іншою апаратурою можна лише з дозволу суду. А Володимир Бойко не клопотався про дозвіл користуватися такими засобами. “У зв’язку з особливою складністю й актуальністю справи та постійними порушеннями порядку в судовому засіданні справу слухають у присутності судової міліції. Тому за розпорядженням головуючого цю людину (вона не представилася) вивели із зали. Ніхто нікого не бив”, – стверджує пан Ушенко.

 Поділитися