MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ ‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент України‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Права осіб, що повернулися з російського полонуНавіщо?Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряВже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постанову

Останнє "мовне" рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення і події, що відбуваються на цьому тлі на ДТРК "Крим"

26.05.2004    джерело: (“Кримська світлиця”, №18, 30 квітня 2004 р.)

28 квітня в приміщенні Інформаційного прес-центру в Сімферополі відбулася прес-конференція голови Кримської організації УНП, співкоординатора Громадського комітету сприяння розвитку українськомовних ЗМІ в Криму Олега Фомушкіна. Основна тема зустрічі з журналістами - останнє "мовне" рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення і події, що відбуваються на цьому тлі на ДТРК "Крим" щодо скорочення українськомовних програм та відсторонення від їх підготовки, зокрема, редактора Української редакції Олександра Польченка.

О. Фомушкін висловив обурення тим, що на ДТРК "Крим" збираються "урізати" українське мовлення і заявив, що Громадський комітет сприяння розвитку українськомовних ЗМІ, українські за духом політичні партії та громадські організації зроблять все можливе, щоб цього не допустити.

Під час прес-конференції виступив також голова Кримського відділення НТШ, академік УЕАН Петро Вольвач з пропозицією залучити до роботи художньої ради на ДТРК "Крим" справжніх українських фахівців, мовників, які б вболівали за українські державницькі інтереси. Як повідомив О. Фомушкін, він уже звернувся з листом до директора ДТРК "Крим" і йому як співкоординатору Громадського комітету сприяння розвитку українськомовних ЗМІ дозволено брати участь у розгляді програм Української редакції, а питання про залучення українських фахівців до художньої ради буде розглядатися під час одного з найближчих засідань Громадського комітету.

На прес-коференції була також озвучена заява Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, у якій висловлюється стурбованість намірами керівництва Державної телерадіокомпанії "Крим" скоротити обсяги теле- і радіомовлення українською мовою і тиском на провідного журналіста Української редакції ДТРК "Крим" Олександра Польченка.

27 квітня ц. р. в інтерв’ю місцевій пресі генеральний директор ДТРК "Крим" Валентин Козубський заявив про можливе скорочення обсягів українськомовного мовлення, посилаючись на рекомендації Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Зважаючи на державний статус цієї телерадіокомпанії, говориться в документі, ми вважаємо такі наміри не тільки недоцільними, але й неправомірними і сподіваємося, що заява керівника ДТРК "Крим" не буде втілена в життя.

Там же В. Козубський повідомив, що обсяг мовлення українською мовою на ДТРК "Крим" складає 46%, що, за нашими даними, не відповідає дійсності і є значно завищеним.

У дивну тенденцію скорочення українськомовного продукту на ДТРК "Крим" вписуються факти тиску на редактора Української редакції цієї телерадіокомпанії О. Польченка. Наказом від 21 квітня 2004 р. генеральний директор ДТРК "Крим" усунув його від підготовки і випуску програм, посилаючись на їхній низький рівень і рішення художньої ради Держтелерадіокомпанії "Крим". Не беручи під сумнів фаховість членів худради і не підозрюючи їх в українофобії, хочемо нагадати, що О. Польченко та його теле- і радіопрограми стали лауреатами багатьох престижних конкурсів і фестивалів: Всеукраїнського телеконкурсу "Україна - рідний край" (м. Ужгород, 1996 р.), Всеукраїнського телефестивалю "Українське Різдво" (м. Івано-Франківськ, 2001 р.), Всеукраїнського телефестивалю для дітей та юнацтва "Золоте курча" (м. Київ, 2002 і 2004 рр.), членами журі яких були не менш авторитетні фахівці.

Ми сподіваємося, підкреслюється в заяві, що керівництво ДТРК "Крим" наше прохання негайно скасувати рішення про відсторонення О. Польченка від роботи і не знімати його програм з ефіру, а також заклик не скорочувати українське мовлення - не розцінить як втручання у творчу роботу Державної телерадіокомпанії "Крим", яка фінансується з Державного бюджету України на кошти усіх українських платників податків.

Комітет з моніторингу свободи преси в Криму також поділяє стурбованість учасників "круглого столу" "Проблеми і перспективи розвитку українськомовних засобів масової інформації в Автономній Республіці Крим" щодо стану об’єднаної Української телерадіоредакції ДТРК "Крим", низьким рівнем її матеріального забезпечення та технічного оснащення, мізерним обсягом українськомовних теле- і радіопрограм ДТРК "Крим". Ми підтримуємо звернення громадськості до Державного комітету з телебачення і радіомовлення України, Національної телерадіокомпанії України, Державної телерадіокомпанії "Крим" з проханням збільшити час українськомовних теле- і радіопрограм програм ДТРК "Крим"; запровадити на ДТРК "Крим" програму щоденних українськомовних телевізійних новин; надати Українській редакції ДТРК "Крим" фінансову, матеріальну та організаційну допомогу для зміцнення її матеріально-технічної і кадрової бази.

 Поділитися