MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

“Континент” forever?

26.05.2004    джерело: (“Свобода”, №15, 20-26 квітня 2004 р.)
Історія з радіо “Континент” так і не дійшла свого логічного завершення. Незважаючи на те, що обладнання станції вилучено, а її директор Сергій Шолох перебуває за межами держави, частота досі не освоєна іншою радіостанцією — “Мелодією”, яка отримала ліцензію ще чотири роки тому.
Після низки судів та скандалів з “Континентом” радіостанція “Мелодія” самостійно вирахувала собі частоту поблизу 100,9 FM і вже кілька років спокійно веде мовлення. Щоправда, у своїх рекламних проспектах вона не може офіційно вказувати цю частоту, що додає незручностей її аудиторії та відбивається на стосунках з рекламодавцями.
До останнього часу на всі зауваження Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з приводу нелегітимного використання іншої частоти “Мелодія” постійно вказувала в бік “Континенту”. Проте несподіване прикриття “Континенту” поставило Нацраду і “Мелодію” у достатньо незручне становище. Отож найкращим виходом для “Мелодії” була б легалізація частоти, на якій вона зараз веде мовлення. Однак отримати такий дозвіл від Нацради буде нелегко, оскільки на самостійно визначену радіостанцією частоту не було оголошено жодного конкурсу.
Коментувати ситуацію, яка склалася, на “Мелодії” відмовляються, посилаючись на те, що “справа настільки заполітизована, що будь-які заяви можуть бути перекручені”.
Поки що Нацрада за інерцією не зважає на частоту 100,9 FM, але рано чи пізно це питання доведеться вирішувати. Сергій Шолох з-за кордону твердить, що ще до літа 2004 року “Континент” розпочне роботу у старому форматі і буде транслювати програми своїх закордонних партнерів. У телефонному інтерв’ю ІМІ він повідомив, що працює над створенням інтернет-радіо. “Після того як це радіо з’явиться в інтернет-форматі, воно зможе дуже швидко перепрофілюватись на ефірне мовлення. Або в FM-діапазоні, або працюватимемо через супутник”, — наголосив директор “Континенту”.
Великі сподівання Шолох покладає на Європейський суд, де, можливо, найближчим часом розглядатимуть його справу.
Дехто з представників Нацради каже, що справа “Континенту” справді створила прецеденти в багатьох аспектах. Зокрема, це чи не єдиний випадок, коли Нацрада відмовила продовжити дію ліцензії активно працюючій популярній радіостанції з цікавим інформаційним продуктом. І якщо Європейський суд вирішить справу на користь Сергія Шолоха, то штрафи, накладені на Україну, можуть бути настільки високими, що це дозволить не лише повернути “Континент” в ефір, а й відкрити за ці кошти кілька нових радіостанцій.
 Поділитися