MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про роботу громадської приймальні ХПГ у 2003 році

08.06.2004   
Людмила Клочко, м.Харків
У 2003 році до приймальні Харківської правозахисної групи звернулося на 30 відсотків більше громадян порівняльно з 2002 роком, до того ж з’явилися скарги стосовно питань, які раніш не виникали.

У 2003 році до приймальні Харківської правозахисної групи звернулося 824 особи, що на 30 відсотків більше порівняльно з 2002 роком (628). З них 328 – письмово, 153 – електронною поштою, 343 – особисто. Були також звернення по телефону, але в таких випадках працівники бюро обмежувалися наданням необхідної інформації, або запрошували заявника на консультацію до офісу. Зростання кількості звернень пов’язуємо з більш широким висвітленням роботи ХПГ у засобах масової інформації, проведенні прес-конференцій, безпосередньою участю у ряді програм на загальнонаціональних каналах телебачення, участю у прямих ефірах регіональних телеканалів, публікаціями у центральних і регіональних газетах. Якщо брати до уваги справи, по яким провадження було розпочате у 2002 і 2001 роках і тривало у 2003 році, то навантаження на консультантів приймальні було значним. Найбільше зросла кількість звернень, пов’язаних із катуванням, жорстоким поводженням, незаконним арештом та триманням під вартою. Це пов’язано з тим, що наша організація широко сповістила про роботу за проектом «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні», який здійснюється Харківською правозахисною групою разом з партнерами у різних регіонах України за підтримки Європейської Комісії.

В роботі приймальні брали участь адвокати В.Нестеренко, А. Бущенко, а також працівники правозахисної групи Карасик, Рапп, Шутальова, Крюкова. Захарова, Захаров, Шевченко, Бикова, Недайвода, Кусайкіна. До роботи приймальні були залучені на громадських засадах адвокати Перепелиця, Резюкіна. Приймали участь у роботі приймальні також волонтери - студенти-правники, студенти-психологи. Двічі на тиждень прийом веде лікар-терапевт вищої категорії Г. Мяснікова, періодично залучався до консультацій лікар-психіатр І. Гончарова. По категорії справ, пов’язаних із катуванням та жорстоким поводженням, незаконним арештом та триманням під вартою, у справах, що мають судову перспективу, заявникам надавалась допомога професійних адвокатів, з якими укладались угоди на надання правової допомоги. Це надало нам можливість познайомитися і тісніше співпрацювати із адвокатами з різних регіонів України.

Збільшилася кількість скарг на суди. До традиційних скарг на надто суворі вироки у кримінальних справах додалися численні скарги на відсутність справедливого, з точки зору громадян, судового процесу у справах пов’язаних із боргами по комунальним платежам, та іншим цивільним справам. Не зменшується кількість скарг на невиплату богів по зарплаті, на невиконання судових рішень з цього приводу. М. зміг отримати свою заробітну плату від заводу «Серп і Молот» лише після початку комунікацій Європейського Суду з урядом. Скаргу до Європейського Суду він подав після консультації, наданої у приймальні ХПГ. Взагалі скарг на державну службу виконання судових рішень багато. Так, громадянка С. мала борги по комунальним виплатам, але протягом останніх двох років погасила, чи майже погасила їх. До суду її не викликали, судового рішення вона не отримувала, а раптом прийшло повідомлення про примусове виконання судового рішення відносно неї, що було винесено 2.5 роки тому. Така оперативність виконання рішень приводить до серйозних непорозумінь. Влітку 2003 року комунальні служби активізували боротьбу з боржниками, відповідно збільшилася кількість звернень громадян з приводу стягнення боргів і їх реструктуризації.

Відносно новим типом звернень були звернення мешканців гуртожитків. У випадках передачі гуртожитків від підприємств-власників іншим власникам, людям, що мешкали у цих гуртожитках багато років, пропонували виїхати без надання іншого житла, з них намагалися стягнути борги за комунальні послуги, які вони не отримували, а борги з’явилися через орендаторів. У деяких випадках цим людям вдалось допомогти. Так, Р., що одна виховує дитину і мешкала у гуртожитку заводу «Електромашина» з 1991 року, вдалося закріпити за собою кімнату, з якої її намагалися виселити. Інші мешканці того ж гуртожитку теж подали скарги до суду про закріплення за ними кімнат. Зовсім новим типом є скарги селян-власників землі на кабальні договори з орендаторами, які власники не можуть розірвати. Можна прогнозувати, що у наступні роки кількість таких скарг збільшиться, а проблема стане гострішою.

Структура звернень і характеристика осіб, що зверталися до приймальні у 2003 році надані у таблицях №1 і №2.


Табл.1


Характеристика осіб, що звернулися до бюро

Характер звернення

Кількість звернень

 

 

а.о.

%

Особи, що відбувають покарання та їх родичі

Скарги на вирок, соціальні питання, скарги на порушення під час суду й слідства, скарги на неправомірні дії працівників слідства, дізнання та персоналу закладів відбування покарань

320

38.8

Особи, що перебувають під слідством, їх родичі та свідки

Прохання про захист під час слідства, скарги на незаконне затримання, неправомірні дії міліції

122

14.8

Призовники та їх родичі

Недостатнє медичне обстеження

35

4.24

Військовослужбовці

Скарги на нестатутні відносини, соціальні питання

9

1.09

Батьки військовослужбовців, що загинули в мирний час

Соціальні питання,

компенсації

13

1.58

Пенсіонери, інваліди та інші соціально незахищені особи

Цивільні справи, соціальні питання, питання надання медичної допомоги

99

12.01

Релігійні общини

Утиск з боку влади

1

0.12

Неурядові організації

Різні питання, інформаційна підтримка

5

0.61

Одинокі та розлучені матері

Соціальні питання

8

0.97

Журналісти

Судові позови про захист честі й гідності

3

0.36

Жертви репресій

Поновлення у правах, розшук родичів, соціальні питання

3

0.36

Жертви злочинів

Допомога під час слідства й суду

23

2.79

Інші

Різні питання

183

22.2

Загалом

824

100


Табл.2


Установа, на яку скаржаться

На що скаржаться

Кількість

%

Суди

Неправосудні вироки, надто суворі вироки, порушення в ході судового процесу, судова тяганина

305

37.01

Міліція

Перевищення службових повноважень, невиконання службових обов’язків

114

13.83

Прокуратура

Недостатнє розслідування, порушення під час розслідування

57

6.92

УВП

Жорстоке поводження, ненадання (недостатнє надання медичної допомоги

18

2.18

Армія

Нестатутні відносини, інші порушення

39

4.73

Органи місцевої влади

Соціальні питання

151

18.32

Адміністрація підприємств усіх форм власності

Незаконне звільнення, порушення трудового законодавства, порушення законодавства про охорону праці

54

6.55

Школа

Порушення законодавства про освіту

19

2.30

Медицина

Недостатнє обслідування та лікування, різні питання

43

5.22

Інше

Різні питання

24

2.91

Загалом

 

824

100



Дещо зменшилася кількість заяв призовників. Ми пов’язуємо це із зменшенням кількості конфліктів призовників з медичними комісіями військкоматів. Що, у свою чергу, є результатом плідної співпраці військкоматів з неурядовими організаціями.

Зміни у пенсійному законодавстві викликали значну кількість питань у пенсіонерів і людей, що тільки збиралися оформити пенсію. Один з консультантів приймальні М. Недайвода спеціалізувалася у пенсійному законодавстві для надання кваліфікованих консультацій у питаннях призначення та перерахунку пенсій, в тому числі й наукових.

Усього консультантами приймальні було надано більше 1000 консультацій (по деяких справах було надано 2 і більше консультацій). Надано допомогу у складанні понад 300 процесуальних документів, написано близько 200 звернень до різних установ і організацій, в тому числі 12 заяв до Європейського суду з прав людини. У 3-х справах у Європейському Суді розпочато комунікації з урядом України. По справах, пов’язаних з катуванням та жорстоким поводженням укладено 19 угод з адвокатами на надання правової допомоги.

 Поділитися