MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Огляд дотримання прав людини, пов’язаних з виборчим процесом, у Чернігівській області у травні 2004 року

01.07.2004   
Олексій Тарасов, Ольга Коваленко.
Чернігівський громадський комітет захисту прав людини починає щомісячний моніторинг та публікацію матеріалів щодо дотримання прав людини, пов’язаних з виборчим процесом, у Чернігівській області.

Цим дайджестом Чернігівський громадський комітет захисту прав людини починає щомісячну підготовку та публікацію матеріалів щодо дотримання прав людини, пов’язаних з виборчим процесом, у Чернігівській області. Дані матеріали будуть підготовлені в рамках моніторингу дотримання прав людини під час виборів Президента України в ході реалізації проекту «Активний захист виборчих прав 2004» за фінансової підтримки Швейцарського Фонду Співробітництва.

Передвиборчий процес в Україні ще не почався, але політичні події, пов’язані з виборами, набирають обертів, зокрема у регіонах. Все це позначається на громадсько-політичному житті у Чернігівській області, що безпосередньо впливає на дотримання та захист прав та свобод людини. Ситуація в області тим неординарна, що рівно рік тому в регіоні відбулися проміжні вибори до Верховної Ради України по 206 одномандатному виборчому округу, які окреслили певні преференції на найближче майбутнє. Насамперед, ще не вгамувалися пристрасті, які супроводжували вибори 2003 року – продовжуються низка судових процесів, пов’язаних з тими виборами та його суб’єктами. Але поруч з цим можна відстежити нові тенденції у розрізі прав людини, що пов’язані з виборчим процесом.

ОСВІТА З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВА НА ВІЛЬНІ ВИБОРИ ТА СВОБОДУ ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ, ІНШИХ ГРОМАДЯНСЬКИХ ПРАВ

На яких напрямках підготовки до майбутніх виборчих перегонів суб’єкти виборчого процесу вже виявляють певну активність? Це, перш за все, стосується проведення освітніх дій представниками політичних партій та блоків, які планують делегувати своїх представників до роботи у дільничних комісіях.

У травні місяці нами зафіксована у цьому напрямку активність переважно опозиційних рухів. Наприклад, 15-16 травня в Чернігові відбулися семінари-навчання для майбутніх членів виборчих комісій від Української Народної Партії (УНП), які мали за мету ознайомлення з загальними рисами нового Закону України «Про вибори Президента України». Майбутні суб’єкти виборчого процесу отримали базові навички щодо виконання та реалізації своїх прав та обов’язків під час виборчого процесу. Аналогічні семінари були проведені цією політичною силою протягом травня у регіонах області. До того у травні УНП провела семінар за темою «Технології активізації виборців».

У травні 2004 року навчання кандидатів у члени дільничних виборчих комісій від своєї партії розпочало ВО «Батьківщина», де також приділялась окрема увага правам та обов’язкам суб’єктів виборчого процесу.

Виходячи з тієї інформації, яку отримав наш комітет, всі ці заходи були присвячені аспектам нового виборчого законодавства. Проте, окремим правам виборців у розрізі Конституції України та міжнародного законодавства увага не приділялася, що говорить про деяку вузьку спрямованість заходів.

За даними, які нам надали інші партії та рухи, а також за матеріалами преси, заходи подібні до вищенаведених з боку інших політичних сил не проводилися.

На нашу думку, така діяльність політичних сил у майбутньому буде зростати, адже освітні дії з питань захисту свободи вибору та інших громадянських прав, зокрема майбутніх членів дільничних комісій та спостерігачів, стане одним з головних напрямків діяльності регіональних штабів кандидатів у Президенти. Про це можна сказати вже зараз, виходячи з того, що на фоні відсутності виборчого процесу, політичні партії та рухи вже розпочали діяльність щодо підвищення професійного рівня своїх представників у виборчому процесі.

ПОНЯТТЯ ПРАВ ЛЮДИНИ У ГРОМАДСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПАРТІЙ ЧЕРНІГІВЩИНИ

Практично всі публічні виступи представників як провладних, так і опозиційних партій супроводжуються гучними заявами стосовно пріоритету захисту прав та свобод людини в їх діяльності. Але чітко можна визначити, що кожна сила розуміє це по-своєму. Так, найбільш часто використовується розуміння прав людини, як злагода у суспільстві, постачання води, виплати пенсій та компенсацій, заборона на підвищення цін тощо. Тільки іноді, перш за все, представниками опозиції піднімається проблематика громадянських прав, зокрема, свободи слова та друку, свобода вибору тощо.

СВОБОДА СЛОВА ТА ДРУКУ В ВИДАННЯХ ОБЛАСТІ

У травні місяці почала замінюватися редакційна політика видань регіону з урахуванням майбутніх виборів.

Нашим комітетом для вивчення ситуації з правами і свободами у матеріалах ЗМІ, було проведено дослідження всіх суспільно-політичних друкованих ЗМІ Чернігівської області, які

· виходили за останній місяць;

· є регулярними у виданні;

· видаються більше одного року;

· розповсюджуються по каталогам Укрпошти.

Тобто були вивчені видання, які вже мають постійну аудиторію та розповсюджуються на комерційній основі.

В результаті моніторингу були отримані наступні результати.

При вивченні видань було зафіксовано, що майже 100% суспільно-політичних ЗМІ стали рупором окремих політичних сил. Причому дуже хвилює абсолютна безальтернативність наведення матеріалів у цих засобах. Видання присвячують більшість матеріалів (нами зафіксовані газети, у яких інформація за окремого потенційного кандидата в Президенти сягала 95%), окремій політичній думці, причому вони повністю обходять наведення матеріалів з альтернативною точкою зору на факти та на процеси. Так, нами у жодній з досліджених газет не було зафіксовано прикладу, коли наводились би альтернативні позиції чи посилання авторів статей на наявність таких. Цей факт говорить про те, що газети ще до початку підготовки номеру вже мають встановлені пріоритети (цензуру?) щодо висвітлення подій. Тобто матеріали в пресі є скерованими і не можуть ніяк стати джерелом об’єктивної інформації. Така ситуація дає право констатувати наявність проблем зі свободою слова та друку в регіоні. Причому наявність лише «однобоких» матеріалів у ЗМІ дозволяє говорити і про окремі перешкоди у гарантуванні права на доступ до інформації, зокрема у розрізі неупередженої суспільно-політичної інформації.

У продовження моніторингу нами було вивчено самі матеріали у ЗМІ з метою виявлення ситуації з дотриманням прав та свобод у їх змісті. Ситуація зі змістом матеріалів теж була невтішною. Досить типовим є наступний витяг з передовиці:

«Віктор Янукович – єдиний кандидат у Президенти. Лідери депутатських фракцій і груп, а також політичних партій, які входять у парламентсько-урядову коаліцію, на засіданні у середу за участю Президента України Леоніда Кучми прийняли рішення про висування Прем’єр-міністра В. Януковича єдиним кандидатом у Президенти на виборах 2004... Домовлено, що програмною установкою для кандидата буде завершення політичної реформи в Україні, внесення змін до Конституції. У зустрічі брали участь лідери фракцій і партій: Аграрної партії України, народно-демократичної партії, Партії регіонів, партії промисловців та підприємців України, «Трудової України», Соціал-демократичної партії (об’єднаної), депутатських груп «Демократичні ініціативи», «Народний вибір» і «Народовладдя». (17.04.2004, «Деснянська Правда», засновники Чернігівська обласна рада, Чернігівська обласна державна адміністрація, первинна організація журналістів редакції)».

Ця стаття показує наявність політичної агітації за окремого потенційного кандидата у Президенти ще до початку виборчого процесу та реєстрації кандидатів.

У продовження моніторингу було зафіксовано ще один цікавий факт. За період, що досліджувався, в жодній із газет, засновником яких є орган державної влади чи місцевого самоврядування, не було зафіксовано жодної критичної публікації стосовно потенційних опозиційних кандидатів, наприклад, стосовно В. Ющенка. Складається таке враження, що ці видання просто ігнорують як позитиви, так і негативи існування опозиції. Ці видання переважно присвячені чи особистості голови уряду, чи досягненням діючої влади під керуванням уряду, чи покращенню рівня життя у країні тощо. І вся ця інформація знову безальтернативна.

Дещо інша картина вимальовується, якщо відкрити опозиційні видання, такі, наприклад, як «Біла хата», «Сіверщина» тощо. Достатньо прочитати заголовки деяких публікацій: «Уряд приховав від народу 10 мільярдів гривень», «Куди поділися 900 мільярдів?», «Інтелігенція України з «Нашою Україною», «Мелітополь: Що приховують від народу Кучма, Янукович, Марчук?» – не важко здогадатися, що в усіх цих статтях міститься багато фактів, які компрометують як владні органи, так і конкретних її представників. Але у цих видань та ж сама проблема, що і у ЗМІ, засновником яких є органи державної влади та місцевого самоврядування, – безальтернативність надання інформації. Загалом опозиційні видання присвячують більшість інформації критиці, причому у досить різкій та конфронтаційній формі, дій чинного уряду та Президента. Складається враження, що на даному етапі опозиція ігнорує конструктивні моменти розвитку українського суспільства, зокрема у розрізі прав та свобод людини.

При висвітленні діяльності потенційних кандидатів від опозиції використовується таж сама методологія, що і у державних ЗМІ – це опис «добрих» та «благо­дійних» вчинків В.Ющенка та блоку В. Ющенка «Наша Україна». Типовою є інформація про те, що голова Союзу українок (фракція блоку В. Ющенка «Наша Україна»), народний депутат Лілія Григорович, подарувала багатодітній родині із с. Оленівка Борзнянського району кольоровий телевізор. Цікаво, але у цей же період у державних ЗМІ пройшли матеріали про передачу представниками держави допомоги інвалідам. У цьому випадку вражає схожість викладення матеріалів опозиційних та державних ЗМІ стосовно подібних подій.

З вищенаведеної інформації можна зробити певні висновки: ЗМІ, як державні, так опозиційні, не завжди приділяють увагу створенню об’єктивної картини суспільства та передбачають правові наслідки від наведення матеріалів на своїх шпальтах. У змісті матеріалів державних ЗМІ викладаються переважно матеріали щодо здобутків чинного уряду та описуються позитивні сторони особистості прем’єр-міністру України. Опозиційні ЗМІ Чернігівщини зорієнтовані на негативне висвітлення дій представників органів державної влади та місцевого самоврядування, при цьому паралельно, але у меншому ступені, описуючі позитивні особисті риси свого кандидата та діяльність його політичного руху. Всім ЗМІ притаманне безальтернативне наведення інформації.

Також жодна з досліджених газет не приділяла будь-якої суттєвої уваги проблемам освіти потенційних виборців щодо їх громадянських та політичних прав. Тобто мала на меті суто політичні цілі.

ПРАВА ЛЮДИНИ, ВИБОРИ, ОРГАНИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ...

Хочеться додати, що за висновками наших аналітиків, ситуація з правами людини, пов’язаними з виборчим процесом, на Чернігівщині повинна найближчим часом змінитися. Про це говорять істотні зміни у органах державної влади області. Як стало відомо нашому комітету, останніми місяцями відбулися зміни складів відділів Чернігівської обласної адміністрації. Так, склад відділу внутрішньої політики було збільшено у кілька разів, причому з цієї причини окремі інші відділи, не пов’язані з політичними питаннями, були вимушені переїхати з головного приміщення ОДА у інші. За цією ж інформацією відділам та управлінням ОДА надана вказівка сконцентрувати свою діяльність на пошук прикладів здобутків чинного уряду у розрізі життєдіяльності області та передавати цю інформацію до інших підрозділів, що відповідають за поширення цієї інформації серед ЗМІ. Під час розповсюдження цієї інформації представники влади намагаються робити наголос на дотриманні прав людини державними структурами та неможливість порушення цих прав з їх боку, наводити позитивні приклади вирішення окремих випадків.

Але у другій половині травня ця діяльність трохи уповільнилася у зв’язку з можливістю змін у преференціях щодо майбутнього єдиного кандидата у Президенти від влади. Хоча на місцях у травні продовжували проходити заходи на підтримку висування діючого прем’єр-міністра В.Януковича у якості єдиного кандидата у Президенти України від провладних партій та громадських організацій.

З всього вищенаведеного можна зробити висновок – виборчий процес ще не почався, але на Чернігівщині йде повним ходом процес підготовки до нього, невід’ємною частиною пропагандистських дій якого є проблема дотримання прав та свобод людини.

Хочемо висловити подяку всім представникам органів державної влади та місцевого самоврядування, політичним структурам, громадським, які сприяли підготовці цього дайджесту та запрошуємо всіх надати інформаційну підтримку, як цьому дайджесту, так і проекту в цілому.

 Поділитися