MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Cемінар для суддів Харківської області «Захист від зловживань владою під час кримінального розслідування: національна судова практика у світлі міжнародних зобов’язань України»

01.07.2004   
Людмила Клочко, м.Харків
У рамках проекту «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні», що здійснюється за підтримки Європейської Комісії, Харківська правозахисна група провела у травні семінар для суддів Харківської області на тему – «Захист від зловживань владою під час кримінального розслідування: національна судова практика у світлі міжнародних зобов’язань України».

У рамках проекту «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні», що здійснюється за підтримки Європейської Комісії, Харківська правозахисна група провела 6-7 травня семінар для суддів Харківської області на тему – «Захист від зловживань владою під час кримінального розслідування: національна судова практика у світлі міжнародних зобов’язань України». У семінарі взяли участь 58 осіб, з них: 52 судді (13 суддів апеляційного суду Харківської області, 15 суддів місцевих судів м. Харкова, 24 судді місцевих судів Харківської області), 5 помічників суддів (апеляційний суд), 1 ст. консультант. Всі учасники семінару отримали літературу: «Проти катувань. Міжнародні механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню», «Про­ти катувань. Стаття 5 Європейської конвенції захисту прав людини та основних свобод. Систематизований дайджест рішень Європейського суду з прав людини», «Проти катувань. Європейські механізми запобігання катувань та жорстокому поводженню», «Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань. 2003», «Стамбульський протокол», а також матеріали вже підготовленої для друку книги «Систематизований дайджест рішень Європейського суду з прав людини за ст. 3 Конвенції».

Також у роботі семінару прийняли участь Голова апеляційного суду Харківської області В.Д. Бринцев, суддя Верховного Суду України, суддя судової палати у кримінальних справах В.М. Філатов, заступник міністра юстиції В.В. Лутковська, доцент кафедри кримінального процесу Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого О.Г. Шило, співголова Харківської правозахисної групи Є.Ю. Захаров, експерт ХПГ, адвокат А.П. Бущенко.

Теми лекцій та обговорень семінару: «Проблеми застосування міжнародних стандартів. Європейська Конвенція і її вплив на національне право», «Заборона катувань у практиці Європейського суду з прав людини. Національна система попередження катувань і розслідування тверджень про катування. Роль судів у системі ефективного захисту від катувань», «Право на справедливий судовий розгляд: умови використання зізнання обвинувачуваного в ході судового розгляду, дії суду з перевірки тверджень про катування», «Позбавлення волі в контексті карного судочинства. Національне законодавство і практика у світлі зобов’язань з Європейською Конвенцією. Проект Кримінально-процесуального кодексу і гарантії права на свободу». В рамках семінару п. Лутковська провела рольову гру, під час якої учасники семінару змогли виступити у якості заявників та суддів Європейського суду, а також у якості представників Уряду. Розглядалася справа про катування. Треба зазначити, що харківські судді були дуже переконливі у всіх ролях, але особливо у ролі суддів Європейського суду.

За результатами анкетування з’ясувалося, що більшість суддів міста й області вже мають досвід участі у семінарах і тренінгах з Європейської конвенції (57 %), але все ж вважають, що таких семінарів недостатньо. Були запропоновані теми наступних семінарів, які могли б поглибити знання з європейського права і його застосування у національних судах.

За 12-ти бальною системою учасники семінару оцінили нашу роботу таким чином:

1.Загальне враження – 11.33

2.Організація – 11.66

3.Отримані матеріали – 11.2

4.Актуальність теми – 11.13

5.Викладення матеріалу – 11.2

Найбільше учасникам сподобалося: судова практика Європейського суду; рольова гра; лекції Лутковської і Філатова; виступи юристів-практиків; викладення матеріалу; практичне застосування Конвенції. Найбільше не сподобалося: «Що семінар проводиться не в Страсбурзі», «Тривалість 2 дні», «Визнання фактів катувань та інших зловживань з боку влади залежить від наявності повної незалежності суддів, якої немає. Ця тема не піднімалася».

Учасники семінару вважають, що потрібно провести аналіз судової практики розгляду судами загальної юрисдикції справ про застосування недозволених методів ведення дізнання і слідства, практики застосування Конвенції при розгляді подань про зміну запобіжного заходу, про застосування адміністративних арештів.

Але найкращими оцінками семінару для мене були дві приватні розмови вже через тиждень після проведення цього заходу. Перша – з суддею, що не приймала участь у семінарі: «Кажуть, що ви роздавали дуже цікаві книжки. Чи не можна й мені їх отримати?». А суддя, що брав участь у семінарі, сказав: «Дякую Вашій організації за семінар і за книжки. Я вже застосував нові знання під час прийняття рішення по конкретній справі».

 Поділитися