MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому у Гайсині так масово захворіли солдати, і чим? Ходять розмови про атипову пневмонію...

06.07.2004    джерело: («33-й канал», м. Вінниця, №25, 16 червня 2004 р.)

Наталія Болховська, Оксана Максимець:

129 солдатів з діагнозом «аденовірусна інфекція» пройшли лікування у медичному центрі ВПС. Один знаходиться у реанімації в Києві. В цілому ситуацію у Гайсині можна оцінити як хворобу організованого колективу.

Розмови про епідемію невідомої вірусної хвороби серед солдатів, які дислокуються в одній із військових частин Гайсина, останнього тижня набули масового поширення. Хоча, за інформацією головного санітарного лікаря області Валентини Зайцевої, минулого тижня з попереднім діагнозом «гостре респіраторне захворювання» було госпіталізовано всього 27 військових. В понеділок у редакцію почались масові дзвінки. Одні запитували, чи правда, що у Вінниці зафіксовано випадок атипової пневмонії, про який замовчують. Інші — які назвалися батьками солдатів, повідомляли, що у військовому санаторії на лікуванні знаходиться вже близько 150 солдатів. Всіх їх тримають у закритому приміщенні, робляться невідомі ін’єкції та щодня беруть аналіз крові. Проте лікарі не розголошують, від чого саме лікують. І вже кілька чоловік направлено до реанімації у Київ.  

Аби підтвердити чи спростувати цю інформацію, ми звернулися до начальника медичної служби ВПС, начальника Військово-медичного центру ВПС генерал-майора Петра Мельника:

- Розмови про атипову пневмонію — це цілковите безглуздя. Даний випадок почався з того, що призвали до лав армії молодих хлопців. Була визначена дата присяги — 30 травня. До кожного приїхали батьки, брати, сестри з Закарпаття, зі Львова, Вінниці. У цей організований колектив невідома особа принесла вірус. Це й має назву хвороби організованого колективу. Але захворіли не всі, і не в один день.

Також потрібно зазначити, що повітряно-крапельні інфекції — це хвороба організованих колективів. Після закінчення призову у військовій частині, яка дислокується у Гайсині, проходять службу 1200 солдатів «молодого поповнення». У кожного з них свій «мікроклімат» мікроорганізмів. При формуванні підрозділів пройшло «змішування» мікроорганізмів, що викликало міграцію їх від одного до іншого. На фоні зниженого імунітету у всіх молодих солдатів — гіповітаміноз. Окрім цього, хочу зазначити, що всі вони 1986 року народження — діти Чорнобиля. Кожен із цих факторів міг призвести до таких захворювань.

- Петре Степановичу, вже визначено, що це за вірус?

- Ми попросили керівництво обласної санепідстанції, щоб у лабораторії вірусології зробити бактеріологічний висів, щоб не посилалися лише на наші дослідження. Як і наша лабораторія, так і їхня, висіяли аденовірус. Це повітряно-крапельна інфекція. Специфіка аденовірусу в тому, що від нього немає визначених препаратів, бо кожних три-чотири дні вірус може видозмінюватися. Можу сказати більше: на подібний вірус сьогодні у нашому місті, в інших містах України хворіють тисячі людей. І у жодному разі це не викликало паніки. У даному випадку, всім військовослужбовцям даної частини проведено флюорографічне дослідження. Для лікування використовуються сучасні медикаменти. Ситуація знаходиться під контролем.

- Все ж таки, яка точна кількість хворих?

- У нас є точний графік. Спочатку захворіло троє чоловік, потім — 5, потім — 7. Поки ці лікувалися, інші поступили. Відбулася передача інфекції. На сьогоднішній день допомога вже надана 129 солдатам. В Гайсині зараз працює 9 наших лікарів — 2 епідеміологи (2 санітарних лікарі), 2 лікарі-лаборанти, 5 терапевтів, з яких 2 — інфекціоністи. У Військово-медичному центрі зараз знаходиться під наглядом 28 осіб. За останній період в ізоляторі — 18, у лазареті військово-медичної частини — 18. Загалом 64 особи. Вже одужало 65 солдатів.

- Чи правда, що одного хворого госпіталізовано у реанімацію Києва?

- Так. Ми прийняли рішення минулої п’ятниці одного солдата відправити до Києва. У нього двостороннє запалення легенів. Але хочу запевнити, що у нашому центрі були всі можливості його лікувати і надалі. Його прізвище Баранов, він сам родом із Краматорська Донецької області. Це місто, де досить погана екологічна ситуація. Але хочу наголосити, що під час перебування у нашому шпиталі йому була надана кваліфікована допомога.

- На даний момент існує загроза масового розповсюдження цієї інфекції у місті?

- Такої загрози немає. Наші лікарі працюють з хворими, я сам щодня спілкуюсь із солдатами, оглядаю їх. Окрім цього, всі хворі, які знаходяться на лікуванні з даним захворюванням, ізольовані від соматичних хворих, а у військовій частині — від здорового колективу. Тому паніка навколо цієї справи немає жодних підстав.

 Поділитися