MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В армії відмінили «губу»... Арешт з утриманням на гауптвахті скасовано Верховною Радою України

06.07.2004    джерело: («33-й канал», м. Вінниця, №25, 16 червня 2004 р.)

Юлія Бугай:

Ще з часів царської армії та до недавнього часу найсуворішим серед стягнень у армії був арешт з утриманням на гауптвахті — «губі».

Туди потрапляли за різні провини, зокрема, за вживання спиртних напоїв, «самоволки», порушення правил несення вартової служби і т.п. Арешту підлягали солдати, сержанти, прапорщики та молодші офіцери. Право накладати арешт надавалось відповідному командиру. Для кожної категорії військовослужбовців існували свої камери, причому, сержант не міг перебувати в одній камері з прапорщиком. Максимальний термін арешту обмежувався 10 добами. Утримання на гауптвахті мало навчити винних не робити на майбутнє помилок.

Відтепер військові можуть з полегшенням зітхнути: за новим дисциплінарним Статутом Збройних сил України арешт з утриманням на гауптвахті скасовано. Щоправда, залишилися інші покарання — зауваження, догана, сувора догана. Але ж то у порівнянні з «губою» — квіточки.

Відбування покарання військовослужбовцями в дисциплінарному батальйоні застосовується лише за рішенням суду.

Чи відміна арешту зіграла позитивну роль, судити поки що рано. Адже не пройшло і місяця після цього рішення. Але майбутнім призовникам та їх матерям не варто боятися армії.

 Поділитися